Gazdaság

2012.12.18. 14:06

Bács-Kiskunban a pontatlanul fizető cégek 22 napot késnek

Idehaza az átlagos fizetési határidő jelenleg 29 nap körül van Magyarországon, míg Bács-Kiskun megyében ez 27 nap. Azaz valamivel jobb az átlag, mint az országban.

Barta Zsolt

Ha azonban egy cég késik, akkor Bács-Kiskun megyében átlagosan 22 napot késik számlája kiegyenlítésével. Ez is valamivel jobb, mint az országos 24 napos átlag. Összevetve a megyei fizetési késedelmet az egy évvel, korábbi helyzettel, romlás tapasztalható, ugyanis 12 hónappal korábban a megyében tevékenykedő cégek még csak 18 napot késtek. Ez derül ki abból az adatsorból, melyet a Bisnode csoporthoz tartozó Partner Control céginformáció szolgáltató juttatott el szerkesztőségünkbe.

A megyék közül Bács-Kiskun a 7. legnagyobb bedőlési arányú (fizetésképtelenségi eljárások cégszámhoz viszonyított aránya) megye, azaz itt 100 cégből 5 egy éven belül fizetésképtelenné válik. Bács-Kiskunt Somogy, Borsod, Szabolcs, Békés, Szolnok és Nógrád megyék követik.

A magas bedőlési arányt a nagymértékben megugró felszámolások száma eredményezte, mivel Bács-Kiskun megyében az elmúlt 12 hónapban 42 százalékkal több felszámolási eljárás indult, mint egy évvel korábban. Eközben országos szinten „csupán” 24 százalékkal nőtt a hitelezők által a nem fizető cégekkel szemben indított ilyen eljárások száma. Ez jelentős emelkedés, ami azt jelzi, hogy a megyében tevékenykedő vállalkozások egyre nehezebben tudják teljesíteni fizetési kötelezettségeiket. A végelszámolások száma – amikor a cég maga kéri tevékenysége megszüntetését – szintén jelentősen emelkedett; az elmúlt egy évben 70 százalékkal több, azaz több mint 1400 ilyen eljárás indult a megyében.

Ezek is érdekelhetik