Gazdaság

2012.12.05. 15:03

A legolcsóbb áram ma Magyarországon a paksiaké

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója volt a járműipari szabadegyetem rendhagyó vendége a napokban a Kecskeméti Főiskola GAMF Karán.

Popovics Zsuzsanna (Petőfi Népe)

Az erőmű jelenleg a magyarországi villamosenergia-termelés több mint negyven százalékát adja, ráadásul a legolcsóbban állítja elő az áramot, kevesebb mint 12 Ft/kWh áron. De vajon mennyire biztonságos, és egyáltalán kell-e még ez a technológia Magyarországon? – egyebek mellett ezekre a kérdésekre adott választ a vezérigazgató.
– Úgy gondolom, hogy az atomerőmű harminc éves múltja, az azzal kapcsolatos tapasztalatok alapján tényeket lehet felsorakoztatni amellett, hogy a nukleáris energetika alkalmazása hazánkban a nemzetgazdaság és a társadalom számára nagyon gyümölcsöző és fontos – mondta el Hamvas István. – Szándékunk, hogy húsz évvel meghosszabbítsuk az erőmű négy blokkjának üzemidejét. Ezt nemcsak gazdaságilag tartjuk indokoltnak, elképzelésünk helyességét környezetvédelmi szempontok is alátámasztják, és nem utolsó sorban az, hogy a paksi erőmű biztonságos.
A földgázzal kapcsolatban időről-időre felmerülnek piaci, szállítási problémák. Mint elhangzott, az atomenergia előállításához szükséges uránból két évre elegendő mennyiség áll rendelkezésre a paksi erőműben, ami garantálja az ellátás folyamatosságát. Az atomenergia versenyképes, de még ha hirtelen megdrágulna, például megduplázódna az urán ára, az is csak 10-15 százalékos áremelést vonna maga után, ami szintén nagyon fontos mind a fogyasztói elfogadottság, mind a gazdaságosság és kiszámíthatóság szempontjából.

A Paksi Atomerőmű üzemben tartása nagyon is indokolt, mivel ha leállna, összeomlana hazánk villamosenergia-rendszere. Legelső blokkjának tervezett kapacitása idén lejár, ugyanakkor reális lehetőség van arra, hogy üzemidejét 20 ével meghosszabbítsák. Egy új, ötödik blokk megépítésének terve is felmerült még 2007-ben. Erre az országgyűlés elvi engedélyt is adott 2009-ben. Előzetes tervek már készültek, legkorábban 2025 körül léphet üzembe egy vagy két blokk az addig megszülető döntések függvényében.

Arról, hogy mikorra térülne meg a gigaberuházás a vezérigazgató nem tudott referálni, mivel egyelőre nem ismert, hogy mennyibe kerülne az új blokk építése. Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül az egyéb technológiával előállított villanyáram, elmondta: a Mátrai Erőmű villanyáramának ára körülbelül 13 forint, a legdrágább a nemrég leállított Tiszai Erőművé volt, ahol száz forintnál is többe került egy kilowattóra áram előállítása. Az a veszély fennáll a hazai villamosenergia rendszerben, hogy ha sok nem kellő hatékonyságú technológia van benne, akkor a túl drága erőművek előbb-utóbb leállításra kerülnek. Ilyen sorsra juthatnak például a gázturbinásak, a földgáz magasra szökő ára miatt. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hamvas István
[/caption]

Popovics Zsuzsanna (Petőfi Népe) Hamvas István -->

Ezek is érdekelhetik