Gazdaság

2012.11.23. 16:33

Szénszünet az Eötvös József Főiskolán is

Nem újdonság a szénszünet, nagyobb tét forog kockán.

Kubatovics Tamás (Petőfi Népe)

- Évek óta tartunk téli szünetet, ami pár nappal az ünnepek előtt kezdődik és az első januári hétfőn ér véget. Utána kezdődik a vizsaidőszak - számolt be érdeklődésünkre Vuityné dr. Pálity Ibolya főtitkár az Eötvös József Főiskola gyakorlatáról. Ezzel a megtakarítással nem ellensúlyozhatja az intézmény a legutóbbi költségvetési megszorítást. A rektori hivatal vezetője szerint az aktuális felsőoktatási elvonás egy részét legfeljebb 4-5 nagy egyetemen lehet spórolással előteremteni, jellemzőbb az egyéb fizetési kötelezettségek áttekintése. Tavaly két részletben 147 millió forintot zároltak költségvetésükből, idén mintegy 20 százalékos mértékű az elvonás.

Nagyobb fejtörtést okoz a hallgatói létszámkeretek alakulása, hiszen a legfontosabb gazdálkodási tényező az állami ösztöndíjas hallgatók létszáma. Ez az ügy jelenleg a kormány döntésére vár. A túlélés érdekében a főiskola legfőbb döntéshozó testülete a kormányzati szándék szerint döntött az önállóság feladásáról, a szenátus a veszprémi Pannon Egyetem karaként, Eötvös József nevét megtartva képzeli el a bajai felsőoktatás jövőjét. Vuityné dr. Pálity Ibolya kiemelte: ezen szándékra előbb az egyetemnek, majd a fenntartó államnak kell reagálnia. 

A 270 főt alkalmazó, mintegy 1600 hallgatót magáénak mondó főiskola az integráció révén maradhat fenn, ám várhatóan a jelenleginél kisebb létszámmal. Emiatt az is felvetődött, hogy a bajai tanítóképzés egyik jelképének számító Szegedi úti épületet kiüríti a Bajcsy-Zsilinszky útra visszahúzódó intézmény.

 

A baon.hu a Petőfi Népe lapcsalád tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!