Gazdaság

2012.11.30. 22:21

A nagy üzletek helyi adóját emelik

Tizenöt százalékkal nő a jövő évre az 1000 négyzetméternél nagyobb alapterületű bajai kiskereskedelmi egységek építményadója, erről döntött tegnapelőtti ülésén a képviselő-testület.

Kubatovics Tamás (Petőfi Népe)

Eddig négyzetméterenként 1000 forint volt a fizetendő összeg, ami jövőre 1150 lesz. Ez a törvényben rögzített lehetséges maximum összeg kétharmadát jelenti. – Vélhetően nem okoz túlságosan nagy kötelezettséget az adózók számára, viszont szükség van a bevételek növelésére – ismertette dr. Gyenes Gabriella jegyző a  hivatal álláspontját. Tizenegy adózót érint a változás, ők eddig 34,7 millió forintot fizettek erre az adónemre, az új mértékkel ez 5,2 millióval növekszik.

Jaszenovics Istvánné a javaslat kapcsán kijelentette: tapsolni és örvendezni tud, mert az előterjesztés a Jobbik programjával összhangban van és tavalyi módosító indítványában ettől jóval nagyobb emelést javasolt a  „globális multinacionális cégek” adóztatására. Papp József (Összefogás Bajáért) viszont azt kérdezte, mi változott tavaly óta, akkor ugyanis a gazdasági bizottság ezen kezdeményezését polgármesteri javaslatra szavazta le a testület. Most pedig éppen Zsigó Róbert tette a javaslatot.

– Nem csak multikról van szó, egy-két helyi vállalkozást is érint ez az adónem – reagált a távollévő polgármester helyett az ülést vezető Fercsák Róbert (Fidesz) alpolgármester. Hozzátette: az év során szerzett tapasztalatok alapján terjesztették be a javaslatot. Lapunk kérdésre az ülést követően kijelentette: egyéb helyi adók módosítását nem kívánják idén kezdeményezni.  

Az is eldőlt, hogy az adóslista – a testület korábbi döntése ellenére - nem kerül fel a város honlapjára. Két hete technikai okokkal, például a szerver túlterheltségével indokolta ezt dr. Gyenes Gabriella. Most pedig a polgármesteri tájékoztatóban annyi szerepelt a témával kapcsolatban, hogy pár napja módosult az adóslista közzétételének törvényi háttere, ezért teljesen új listát kell készíteni, a jelenlegi csak az önkormányzati faliújságon tekinthető meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!