Gazdaság

2012.11.19. 08:17

A gazdáknak is jól jön a hatékony, szervezett érdekvédelem

A Szabadszállási Gazdakör fórumra hívta a megye mezőgazdasági termelőit. Mi iránt érdeklődtek leginkább a megjelent gazdák? – kérdeztük az eseményt szervező gazdakör elnökét, Gáspár Ferencet.

Popovics Zsuzsanna (Petőfi Népe)

– Elsősorban az új földtörvényről, az új kamara létrehozásáról, a Nemzeti Tanyafejlesztési Program által megvalósult beruházások várható gazdasági hatásairól esett szó.
– Készül egy informatikai rendszer, amely számon tartja, ki, hol, mekkora területtel gazdálkodik. Ezt hogy fogadják?
– Örömmel, mivel a hiteles nyilvántartási rendszerrel kiszűrhetők, majd kiszoríthatók a spekulánsok a földpiacról. Fontos, hogy a magyar föld a helyben lakó földművesek tulajdonába, használatába kerülhet. A termőterületeket úgy célszerű elosztani, hogy versenyképes gazdasági egységek tudjanak kialakulni.

– A gazdakörnek mit hozott a 2012-es esztendő?
– Gazdaházat üzemeltetünk, szaktanácsadást és agrárinformációs központot működtetünk. Ugyanitt kapott helyet a Homokgyöngye Hegyközség és a falugazdászi iroda, erősítve szervezetünk gazdaképviseleti funkcióját. Idéntől a helyi önkormányzattal együttműködve mezőgazdasági alkalmazottakat képzünk, akik fóliasátrakban és szabadföldön végeznek termelést.

– Mit terveznek jövőre? 
– A fórumon tudtuk meg, hogy támogatást nyert pályázatunk térségi szintű állatvásártér kialakítására, a gazdakör épületének felújítására, és eszközbeszerzésre. A jövő év első felében a mindennek a kivitelezését kell elvégeznünk. A vásártér kialakítása kapcsán ez tereprendezést, kerítésépítést, állatorvosi szoba és vizesblokk, karantén épület  megépítését jelenti. A gazdaköri épületnél pedig egyebek mellett az akadálymentesítést, a tetőszerkezet javítását, a homlokzat hőszigetelését, kerítésépítést, parkoló kialakítását.

A baon.hu a Petőfi Népe lapcsalád tagja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!