Gazdaság

2012.06.04. 20:07

Elindult a borsószezon

A következő hetekben a tervek szerint közel hétezer tonna borsót dolgoz fel a Kecskeméti Konzerv Kft.

Barta Zsolt

A pénteki próbagyártás után tegnap megkezdődött a borsó szezon a Kecskeméti Konzerv Kft. üzemében. Három műszakban, mintegy 300 dolgozó fogadja a termést a Duna mellől, Békés-, Szolnok illetve Hajdú- Bihar megyékből - tájékoztatta a Petőfi Népét Ábrahám Tibor igazgató.

A szezon július 5-10. között zárul, hogy három héttel később a csemege kukoricát fogadják a cég dolgozói. Öt gyártósoron három hőkezelő segítségével dolgozzák fel a zöld nyersanyagot, amely üveg, vagy konzervdobozokban utazik a vásárlókhoz. Az idei termésért a feldolgozó, illetve a termelők is aggódtak, mert a tavasz első felében több hétig nem áztatta csapadék a talajt, de májusban az aranyat érő eső hatására felgyorsult a borsó fejlődése, s így várhatóan jó minőségű alapanyagot dolgoznak fel a gyárban.

A termékek mintegy 95 százaléka a Baltikumban, Skandináviában, Németországban és Franciaországban talál vevőre. A németek inkább a kis méretű, egy centiméternél apróbb szemeket kedvelik, míg az északi népek a nagyobb borsót is szívesen fogyasztják. Bár komoly konkurenciával kell a cégnek megküzdenie, a vállalat vezetése bízik a jövőben. A cég két év alatt, mintegy 1 milliárd forintot fektet be üzemi higiéniai fejlesztésekre, ebből mintegy 400 milliót pályázati úton szeretnének elnyerni. A kormány által elvárt minimálbér-emelést elvégezték, így lehet pályázniuk a támogatásra. Az erős euróval kapcsolatban annyit mondott az igazgató: a konzerv dobozok fém alapanyaga a világpiaci áremelkedés miatt drágább, mint maga a borsó.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Július 5-10. között zárul a szezon, addig várhatóan hétezer tonna borsót dolgoz fel a kecskeméti gyár
[/caption]

Barta Zsolt Július 5-10. között zárul a szezon, addig várhatóan hétezer tonna borsót dolgoz fel a kecskeméti gyár -->

Ezek is érdekelhetik