Gazdaság

2012.03.06. 14:32

Orbán Viktor munkakönyvét kérték a tüntetők - fotók

Zöldmező beruházásba kezd a kecskeméti Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. Az új gyárépület 2013-ra készül el. A hír bejelentésére szervezett keddi rendezvényen részt vett a miniszterelnök is, akit tüntetők vártak.

B. Zs.

110 új munkahely teremt a cég azon a 8,7 hektárnyi területen, mely Kecskemét déli iparterületén terül el. A több mint 5 milliárdos beruházással egy korszerű, modulárisan kialakított gyártóépületet és fejlesztőlabor épül. Az épületek területe 22 ezer négyzetméter lesz, a projekt uniós támogatással a Széchenyi terv keretében valósul meg, a támogatás összege 1,2 milliárd forint - mondta el Lepsényi István, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója. 

Orbán Viktor kormányfő hangsúlyozta, hogy a német ipar az ország szövetségese, mert nem a nemzeti piacot akarja megszerezni, hanem a munkánkra van szüksége. Kjelentette: gyarmatosítóknak tekintjük azokat, akiknek csak a piacunk kellett és mindig szövetségesnek tekintettük azokat, akiknek szükségük volt a munkánkra is.

Félpályás útlezárás a rendezvény ideje alatt

Transzparensekkel és félpályás útlezárással várták Orbán Viktort Kecskeméten a Magyar Szolidaritás Mozgalom helyi aktivistái. A békés tüntetők a Knorr-Bremse Kft. projektindító rendezvényére érkező kormányfőtől egyebek mellett azt kérték, hogy vegye elő - ha van neki - a munkakönyvét.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A tüntetők kíváncsiak lettek volna Orbán Viktor munkakönyvére
[/caption]

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a kecskeméti beruházás egyben jelzés, miszerint Magyarország távolodik a válságzónától, jó irányba fejlődik a gazdaság. Megjegyezte: az ország komoly támogatást nyújt a Knorr-Bremse beruházásához, mert ennek a valódi célja a munkahelyek megőrzése, illetve újak teremtése. Orbán Viktor emlékezetett arra is, hogy még az első miniszterelnöksége idején 1999-ben a Knorr-Bremse volt az egyik első olyan befektető Magyarországon, amely nem egyszerűen csak dolgoztatni akarta a munkásokat, hanem fejlesztési központot hozott létre. Zombor Gábor hangsúlyozta, hogy a városban a gazdasági válság idején 2008-2011 között 15 százalékkal nőtt a vállalkozások száma, 4 ezer új munkahely jött létre, 160 új beruházás kezdődött el, vagy fejeződött be. Az elmúlt években az önkormányzat befektető barát politikát folytatott, melynek következtében a helyi iparűzési adó mértékét 2 százalékról 1,6-ra csökkentette. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Gyárlátogatáson is részt vett a miniszterelnök
[/caption]

Lorenz Zwingmann, a Knorr-Bremse AG Igazgató Tanácsának megbízott vezetője arról számolt be: az új kecskeméti üzem a cégcsoport legkorszerűbb gyára lesz.  

Ezek is érdekelhetik