Gazdaság

2012.03.19. 18:06

Kalocsán zöld utat kapott a zöld energia

Másfél milliárd forintból valósulhat meg egy új biomassza erőmű és távhővezeték-hálózat építése Kalocsán.

P. N.

Az elmúlt húsz év legnagyobb fejlesztése lesz ez a városban, melynek révén az önkormányzat legtöbb intézményében csökkenhetnek a fűtési energiára fordított költségek.

Az önkormányzat ötven százalékos tulajdonában lévő Kalocsa-Távhő Szolgáltató Kft. a bekerülési költség felét, 750 millió forintot nyert el a tervek megvalósítására. Török Ferenc polgármester a tegnapi sajtótájékoztatón kiemelte: ez egy mintaprojekt lesz egy olyan településen, ahol eddig nem volt távhőszolgáltatás. – A 4 megawattos biomassza erőmű révén, 2,5 millió köbméter földgáz kiváltása válik lehetővé, ami legalább 15 százalékos megtakarítást jelent  – hangsúlyozta a városvezető.

Marton Balázs, a Városfejlesztési Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a múlt évben elfogadott Haynald Városfejlesztési Terv első sikeres eleme az erőműépítés és a távhőhálózat kiépítése, melyek révén százmilliós megtakarítás érhető el hosszabb távon. Az erőmű működtetéséhez szükséges alapanyagot helyben kívánják megtermeltetni, így munkahelyek is teremtődhetnek. 

A hőközpont a kalocsai Szent Kereszt Kórház területén lesz, ide kerül majd a központi kazán és innen indul a távhővezeték-hálózat, melyre Kalocsa legnagyobb intézményeinek, kereskedelmi és állami egységeinek 80 százaléka csatlakozhat. A szolgáltatást az előzetes igényfelmérések és szándéknyilatkozatok szerint igénybe veszi majd a Dózsa György középiskola, a Szent István Gimnázium, a Polgármesteri Hivatal, a kórház, a kalocsai női börtön és az Érsekség több intézménye így a főszékesegyház, a katolikus iskola és az Érseki Kastély is, de távhővel fűthet majd a rendszer kialakítását követően az ügyészség és a földhivatal is.

Mint elhangzott: bíznak benne, hogy a következű fűtési idényben már próbaüzemet tarthatnak. A polgármester újságírói kérdésre elmondta, hogy a beruházáshoz szükséges saját forrást bankkölcsönből biztosítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!