Gazdaság

2012.02.06. 16:46

Odavághatott a termésnek a rendkívüli hideg

Nincsenek jó éjszakáik a borászoknak. Rémálmaik válhatnak valóra, ha marad a szibériai időjárás.

Barta Zsolt

Nem azért izgulnak, mert a most kezdődő borverseny szezonban esetleg rossz nedűvel kellene a zsűrik előtt megjelenniük. A tavalyi bor igen jó minőségű, ám a kérdés az, hogy a 2012-es évjárat milyen lesz, ha egyáltalán lesz. Ugyanis a borászok rémálmai válhatnak valóvá, ha sokáig marad a térségben szibériai hideg.

Vasárnap késő este -23 fokot mért autója hőmérőjén Jakabszállás és Bócsa között Frittmann János vadkerti borász. Hajnal 3-kor enyhült, akkor a vadkerti házánál -13,8 fok volt, mely reggelre -10,2 re emelkedett.

Kiskunhalason a szőlőültetvényben éjszaka -22,7 fok volt, nyilatkozta Szőke Sándor, a Duna Borrégió Szőlészeti és Borászati Egyesületének elnöke. Azt mondja, hogy -15 fok az a határ amelyet általában a szőlők még tolerálnak. Ez alatt az irsai az ezerjó, -17 alatt a kékfrankos a cabernet megadja magát. Talán a cserszegi bírja, de -20-tól elfagy a legtöbb ismert szőlőfajta, melynek borait keresik idehaza.

Gubán Gyula akasztói hegybíró abban bízik, hogy a szokatlan hideg a falut talán elkerülte. Ugyan mértek a településen -14 fokot az elmúlt napokban, azt azonban nem tudja, vajon odakint az ültevényekben meddig is süllyedt a hőmérő higanyszála. Attól tart, hogy a következő napokban megtizedelheti a fagy a tőkéket a térségben. – Ölbe tett kézzel várunk, védekezni a téli fagy ellen nem lehet – mondta az akasztói hegybíró.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!