Gazdaság

2012.02.21. 15:53

Elment a legnagyobb cég

Az Európai Unió és a távol-keleti régió országaival kötött szabadkereskedelmi megállapodás kényszerítette Magyarorság elhagyására a japán Sanshin elektronikai vállalatot.

Miklay Jenő

Üresek az üzemcsarnokok, az adminisztrációs teremben hatalmas irattömeg becsomagolva, szállításra előkészítve. A nagykőrösi vállalatnál mindössze három alkalmazott dolgozik még egy kicsi irodahelyiségben, a cég végelszámolását intézik ezekben a napokban. 

A Sanshin Electric Co. japán vállalat menedzsmentje még tavaly döntött úgy, hogy felszámolja az ipartelepet és magát a nagykőrösi leányvállalatot, és Indonéziába helyezi át a digitális műholdvevők gyártását. Egy tavalyi uniós rendelkezés miatt gazdaságtalanná vált ezeknek a cikkeknek az előállítása Európában.

Az EU a múlt év közepén léptetett életbe egy szabadkereskedelmi szerződéssel kapcsolatos vámszabályt, amellyel levették a műholdas beltéri egységekről a rájuk addig alkalmazott 14 százalékos vámot. Attól fogva az európai kereskedők nem az unió határain belül, hanem a távol-keleti országokból szerezték be olcsóbban a műholdvevőket, ellehetetlenítve így a Sanshin magyarországi gyártású termékeinek piacát. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Áramkörök műholdvevőhöz – egy éve senki sem gondolta azt, hogy bajba kerülnek a piacon
[/caption]

Ezért a cég már a múlt év közepén hozzálátott a kőrösi vállalat felszámolásához. Június végén közel 700 dolgozótól váltak meg, a maradék 90 emberrel fél évig az autóiparnak gyártottak elektronikai cikkeket, amelyeket december végéig kifuttattak.

– A munkavállalóktól, a munkaügyi központtal egyeztetve csoportos létszámlépítéssel váltunk meg – mondta el lapunknak Rudasi Attila  gazdasági igazgató. – A hivatal igen rugalmasan, segítőkészen állt a közel száz ember problémájának megoldásához. Úgy tudjuk, több volt dolgozónk számára képzési programokat indított a munkaügyi központ, másokat a Mercedeshez valamint az autógyártó vállalat beszállítóihoz közvetítettek ki. Jelenleg a menedzsmentből hárman maradtunk, és a végelszámolásssal foglalkozunk. A gyártelep sorsáról, az infrastruktúráról a cégvezetés még nem döntött – mondta Rudasi Attila.

Ingázik a város

A Sanshin valamivel több mint egy évtizeden át volt Nagykőrös legjelentősebb munkaadója. A cég 1999-es alapítása komoly jelentőséggel bírt, jelentős létszámban fogadta be azokat, akik a konzervgyár bezárása után maradtak munka nélkül. Termelése csúcsán mintegy 800 személyt alkalmazott. A városbeli kisüzemek összességében minimális létszámot képesek foglalkoztatni a 25 ezres lélekszámú városban. Ezért az aktív korú munkavállalók többsége a kecskeméti, ceglédi, budapesti munkahelyekre ingázik.

Miklay Jenő Ingázik a város A Sanshin valamivel több mint egy évtizeden át volt Nagykőrös legjelentősebb munkaadója. A cég 1999-es alapítása komoly jelentőséggel bírt, jelentős létszámban fogadta be azokat, akik a konzervgyár bezárása után maradtak munka nélkül. Termelése csúcsán mintegy 800 személyt alkalmazott. A városbeli kisüzemek összességében minimális létszámot képesek foglalkoztatni a 25 ezres lélekszámú városban. Ezért az aktív korú munkavállalók többsége a kecskeméti, ceglédi, budapesti munkahelyekre ingázik. Áramkörök műholdvevőhöz – egy éve senki sem gondolta azt, hogy bajba kerülnek a piacon -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!