Gazdaság

2011.12.18. 21:41

Felfelé kúszik a haszonbér

Több mint duplájára emelte a legelőművelésű földjei haszonbérleti díját a kunszentmiklósi önkormányzat, és mintegy 80%-kal növelte a díjat a szántóföldeknél.

Miklay Jenő

A jövő évben 23-35 ezer forint között kér az önkormányzat hektáronként a szántók használatáért, azok minőségének függvényében. A legelők után szintén a minőség alapján 15-17 ezer forintba jön a haszonbérlet hektáronként. Az utóbbi években a KSH adatait figyelembe véve, az infláció mértékével növelte a mezőgazdasági művelésű ingatlanai utáni haszonbéreket a tulajdonos. Idén az összesen körülbelül 800 hektár után valamivel több mint 2,3 millió forintot szedett be a városháza. Az új díjakat a hazánkban alkalmazott haszonbérlések elemzésével állapította meg a képviselő-testület. A legrégebbi, ma már elavultnak számító módszer az, amikor a bérleti díjat a földterület aranykorona értéke után meghatározott terményben számolják el: például 35 kiló búza jár a földtulajdonosnak aranykoronánként. Több mint fél évtizede az is gyakori, hogy a központi támogatások bizonyos százalékában egyeznek meg a földtulajdonosok és a bérlők. A harmadik generációs haszonbérleti rendszerben pedig évente konkrét összegben állapodnak meg. Az utóbbi díj nem függ a támogatásoktól, a termény felvásárlási áraitól, azaz előre kalkulálható. Jelenleg átlagosan 20-40 ezer forint között mozognak a bérleti díjak hektáronként.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága összes bérbe adott földjein az átlagos haszonbérleti díj aranykoronánként 3079 forint, az agrár-környezetgazdálkodásba bevont legelők esetében 15-17 ezer, az ugyanilyen kaszálóknál pedig 16-18 forint a hektáronkénti haszonbérlet. Az öszszes magyarországi nemzeti parki haszonbérletek átlagárának majdnem 2,5-szerese a Kiskunsági Nemzeti Parknál fizetendő díj. Kalkuláláskor figyelembe vették a szentmiklósi döntéshozók a környező településeken alkalmazott haszonbérleteket is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!