Gazdaság

2011.09.29. 21:56

Szöget vertek a Halasvíz koporsójába a képviselők?

Megszűnhet a Halasvíz Kft., ha év végéig nem sikerül megoldást találni az önkormányzatok tulajdonában lévő cég 50 milliós értékesítési hiányának eltüntetésére.

Zsámbóki Dóra

A halasi képviselők többsége - a lakosság érdekeire hivatkozva - nemet mondott a víz- és csatornadíjak emelésére, így viszont elképzelhető, hogy a fogyasztóknak távoli városokba kell majd járniuk ügyet intézni.

Nemet mondott a testület a víz- és csatornadíjak 10, illetve 20 százalékos emelésére, ezek mellett pedig a bérleti díjak 20, valamint 5 millió forinttal történő csökkentésére is. Az előterjesztés azért került a képviselők elé, mert a több mint 60 százalékban halasi, illetve kisebb részben 12 környező település önkormányzatának tulajdonában lévő, 14 települést ellátó szolgáltató - a nagy cégek kivonulása és fogyasztás jelentős visszaesése miatt - idén 50 millió forintos hiánnyal zárja majd az évet. 

- A képviselők nem értették meg a problémát. Az önkormányzatot és a Halasvíz Kft.-t mentették volna meg, ha megszavazzák a legalább 10 százalékos díjemelést - mondta el kérdésünkre Farkas István, a cég vezetője. A 10 százalékos díjemelés mellett - mely egy emberre vetítve havi szinten 100 forinttal magasabb összegű számlát eredményezett volna egy átlag fogyasztónál - az önkormányzatnak nem kellett volna akkora mértékű bérleti díj csökkentést megadnia, mely a város költségvetését jelentősen megterhelte volna - magyarázta a szakember. Az éves szinten 165 millió forintos bérleti díjat a Halasvíz az évekkel ezelőtt pályázati forrásból és a mellé tett, 1 milliárdos kötvénykibocsátásból fedezett önerőből épült csatornarendszer után fizeti az önkormányzatnak. Farkas Istvántól megtudtuk: egy köbméter ivóvíz-, illetve csatorna díjat ez 86 forinttal terhel meg, ezért magas Halason a szolgáltatás ára. 

A kiskunhalasi vízdíjemelés kérdésének most azért van a szokásosnál is nagyobb jelentősége, mert ha a szolgáltató veszteségesen zárja az évet, akkor a következő években el fog esni a pályázati lehetőségektől, illetve a most készülő víziközmű törvény egyes ismert részleteinek értelmében jövőre elveszítheti az akkreditációját, mely a cég megszűnését jelenti. 

– Ha nem tudunk megfelelni a követelményeknek, akkor jövőre Kiskunhalas és a környező települések jó esetben Kecskeméthez, rosszabb esetben Szolnokhoz, vagy Siófokhoz tartozhatnak majd. Az államnak az a törekvése, hogy a víziközmű szolgáltatókat államosítják, és regionális vízműveket hoznak létre – vázolja a kilátásokat Farkas István, aki hozzáteszi: ha veszteséggel zárnak idén, akkor esély sem lesz rá, hogy megmaradjon a halasi központ, mely a lakosság számára is kényelmetlen helyzetet teremthet az ügyintézés, hibaelhárítás szempontjából. A Halasvíznél most 104-en dolgoznak. Ha más központhoz csatolják a területet, akkor a munkatársak jelentős része elveszítheti állását.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Halasvíznél most 104-en dolgoznak. Ha más központhoz csatolják a területet, akkor a munkatársak jelentős része elveszítheti állását.
[/caption]

Gyovai István elmondta: ha helyben működik egy cég, akkor az önkormányzatnak van még ráhatása a díjtételek alakulására. Kiskunhalas polgármestere a testületi ülésen többek között azzal érvelt a díjemelés elfogadása mellett, hogy ha veszteséggel zár a Halasvíz, akkor a lakosoknak jövőre nagy valószínűséggel Kiskőrösre vagy Kalocsára kell majd menniük ügyeiket intézni. 

A testületi ülésen a Fideszes képviselők részéről elhangzott: a lakosság már nem bírná el az újabb terheket. A 10 százalékos emelést végül 7 igen, 4 nem és 3 tartózkodás mellett, a 20 százalékosat 3 igen, 8 nem és 3 tartózkodás mellett vetették el a képviselők. A víz- és csatornadíjak kérdésével, így a Halasvíz megmentésével várhatóan néhány héten belül egy újabb testületi ülésen foglalkoznak majd a képviselők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!