Gazdaság

2011.09.05. 22:19

Segély kell a cigány önkormányzatnak

Ha nem kapnak plusztámogatást a kiskunhalasi önkormányzattól, akkor októberben veszélybe kerül a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat működése – tudtuk meg Rostás Lászlótól, a halasi cigány önkormányzat vezetőjétől.

Zsámbóki Dóra

A napokban a kisebbségi önkormányzat rendkívüli ülésen tárgyalta a fennálló financiális gondjait, majd arra jutottak: a települési önkormányzattól kérnek 1 millió 50 ezer forint rendkívüli támogatást. 

Rostás Lászlótól megtudtuk: a halasi cigány önkormányzat két éve még az egyik legjobban segített kisebbségi önkormányzat volt országosan, de idén a tavalyi támogatásnak is csak a felét ítélte oda nekik a halasi önkormányzat, emellett az egyéb, az állam által juttatott, tevékenységalapú normatív támogatásaik is csökkentek. Az idén közel 5 millió forintból gazdálkodó szervezet csaknem 3500 helyi cigány ember ügyes-bajos dolgainak elintézésében nyújt segítséget – bizonyos kérdésekben tehermentesítve ezzel a települési önkormányzatot. Ha nem kapnak plusztámogatást a kiskunhalasi önkormányzattól, akkor októberben veszélybe kerül a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat működése.

– Nemrég a telefonunkat is kikapcsolták, de mára már sikerült visszaköttetni – meséli Rostás László, aki január óta – a korábbi évek gyakorlatával ellentétben – már fizetést sem kap munkájáért, rendszeres szociális segélyben részesül. 

– Egy éve mondom, hogy óriási probléma lesz a cigányság körében. Nagy gond a nincstelenség, a munkanélküliség. Azoknak az érintett intézményeknek, melyeknek kapcsolatuk vannak ezekkel a szerencsétlen családokkal, sokkal komolyabban kellene venniük a feladataikat – vázolja a helyzetet Rostás, aki „óriási káoszt” prognosztizál arra az esetre, ha pénz híján be kell zárni a Cigány Házat, ahová ma még segítségért fordulhatnak a romák. 

Halász Balázstól, Kiskunhalas egyik alpolgármesterétől megtudtuk: a kisebbségi önkormányzat támogatási igénye egyelőre nem került szóba a városvezetők körében, de a soron következő testületi ülések valamelyikén biztosan tárgyalnak majd erről a képviselők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!