Gazdaság

2011.08.30. 18:14

Tovább nőtt az adósság

Az év végéhez képest 230 millió forinttal nőtt az önkormányzat tőketartozása.

Kubatovics Tamás

Ma rendkívüli ülést tart a bajai képviselő-testület. Határidős döntések várnak a képviselőkre, hiszen a júniusi cégvezetői cserék idején meghatározták a pályázatok kiírását, egyben a döntések határidejét. Ezen ügyek mellett a tervezett napirendre került a város hitelállományáról szóló beszámoló. Eszerint az év végéhez képest 230 millió forinttal nőtt az önkormányzat tőketartozása.

A növekedést a 2008-as panelprogramhoz felvett hitelállomány 94 milliós tétele, valamint a rövid lejáratú hitel 136 millió forintja hozta össze – derül ki a tájékoztatóból. Ebből megtudható továbbá, hogy a folyószámlahitel kamatára az első fél évben 72,6 millió forintot fizetett a város. Az önkormányzat tőketartozásának növekedése független a svájci frank és az euró aktuális árfolyamától, a számviteli előírások szerint csak az év végi állománynál kell átárazni a tételeket. Ezért a 21,4 millió frank 222,7 forintos, míg az 5,5 millió euró 278,8 forintos árfolyamon szerepel a nyilvántartásban. Így Baja 8,3 milliárd forint tőke és 1,2 milliárd forint kamatterhet tudhat magáénak. A 2007-es frankkötvény pénzeit felhasználta a város, az eurókötvényből 348 millió forintot költöttek el, ezek kamatára az első fél évben 56 millió forintot fizetett az önkormányzat.

Tartós betétben 3 millió eurót tart az önkormányzat, az első fél évben hozamként 13,5 millió forinthoz jutott a városi kassza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!