Gazdaság

2011.07.19. 19:07

Szünidőben a dinnyeföldön

Elkél az apró, de dolgos gyermekkéz is ezekben a napokban a dinnyeföldeken. Nem a legkellemesebb tevékenység az öt-tízkilós gyümölcsöket szedni, pakolni, miközben perzsel a nap, de nincs mese, ha a család megélhetése a tét.

Hraskó István

A szentkirályi Kovács-család egy hete kezdte el szedni a piros bélű csemegét a faluhoz közeli kéthektáros földjükön. Az apa, Tibor és neje, Margit mellett a kilenc éves Ricsi és a tizenhárom éves Alexandra is nap mint nap a sorok között hajladozik. Segítenek szüleiknek krumpliszsákokkal letakarni a még nem elég érett példányokat, nehogy a tűző nap kárt tegyen bennük, és persze ők is cipelik, pakolják a már leszedett görögöket. Dicséri is gyermekeit a házaspár.

– Nemrég ért véget a nyaralás, most itt a földön telik a szünidő. Ricsi és Szandra így nőttek fel, számukra természetes ez a helyzet – nézi szorgoskodó lányát és fiát az apa. A vidám lurkókon nem is látszódik semmilyen sértődöttség amiatt, hogy nem egy hűvös szobában, számítógép előtt üldögélnek, mint sok kortársuk. A váratlanul jött pihenőt kihasználják egy kis frissítésre: nagyokat harapnak a kezükben tartott dinnyeszeletekből. Majd Tibor megkéri Ricsit, pár méterrel álljon hátrább a furgonnal. Ez se jelent problémát a kissrácnak: simán indít, és rükvercel, az útról egy centivel se térve le.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Még nincs elegük a dinnyéből
[/caption]

A családfő közben azt is elmondja: idén közepes termés elé néznek.  – Tavaly kegyesebb volt hozzánk az időjárás, több volt a csapadék. Akkor hektáronként 700-800 mázsát tudtunk leszedni; a nagy meleg miatt most jó, ha meglesz a 400-500 mázsa – saccolja. Eddig körülbelül 150-200 mázsányit adtak el. Az elmúlt másfél évtized során kialakult kapcsolatainak köszönhetően Kovács Tibor már nem piacozik. Van pár megbízható kereskedő, akiknél értékesíti dinnyéjét; ők most még tűrhető áron, kilónként 55-60 forintért veszik át tőle a gyümölcsöt. Így van rá esély, hogy költségeik megtérülnek. Ezenkívül szállít közvetlenül boltoknak is: a megyében Kecskemétre, Lakitelekre, ezenkívül a fővárosba, Kunszentmártonba és Nógrád megyébe.

Persze aggodalomra mindig van ok a mezőgazdaságban: a szentkirályi termesztő – más dinnyésekkel együtt – tarthat attól, hogy a külföldről behozott görög letöri a hazai árakat. Szerencsére a tolvajok nem nagyon dézsmálják a termést, bár egy-egy darabnak az út mentén időnként „lába kél”.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ha együtt szedjük, gyorsabban végzünk – vallja a szentkirályi Kovács-család
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!