Gazdaság

2011.07.10. 20:36

Piacszervezés nanoezüsttel

Oroszországból átvett technológiát vezet be a kunszentmiklósi harisnyagyár. A gyártmányfejlesztéssel újabb piacokat szeretne megszerezni a cég.

Miklay Jenő

Sajtótájékoztató keretében a nanotechnológia alkalmazásáról írt alá együttműködési megállapodást a múlt héten, csütörtökön Szőkéné Vörös Rozália, a szentmiklósi Amazon Kft. vezetője és Andrej Schleining, a magyar–orosz érdekeltségű vállalat a Nanovo igazgatója. A harisnyagyárban bevezetésre szánt eljárás lényege az, hogy ezüstöt juttatnak a nylonszálakhoz, s az így létrejött komponens fertőtlenítő hatású. A ma még különlegességnek számító termékek iránt állítólag egyre nő a kereslet, ezért a szentmiklósi cégnél számítanak piacuk bővülésére, elsősorban Nyugat-Európában és Oroszországban. A mostani megállapodást fontos eseménynek tartják a felek azért is, mert hosszabb távú együttműködést akarnak megalapozni. A harisnyák nanoezüstözése csak az első lépés a korszerű technológiák nemzetközi alkalmazásában. Jól jöhetnek az orosz kutatási eredmények a magyarországi könynyűiparban, amelynek jelentős felvevő piaca lehet Oroszország. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szőkéné Vörös Rozália és Andrej Schleining
[/caption]

Bődi Szabolcs Kunszentmiklós polgármestere helyben főleg a foglalkoztatás bővülését reméli az új terméktől. Az Amazonnál munkaerő felvételét tervezik ezzel összefüggésben. A szerződéskötéskor jelen lévő Leonyid Shurygin, az Orosz Föderáció kereskedelmi képviselője nagy  lehetőségeket lát a magyar gazdaság számára, az orosz féllel való kereskedelmi kapcsolatokon  múlik az export volumene. Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke szerint a  szentmiklósi megállapodás újabb, Bács-Kiskun megyét is gyarapító együttműködések nyitánya lehet. Az utóbbi két évben folyamatosan nőtt a magyar export csak az elmúlt 4 hónapban 40 százalékkal bővült, idén 10 milliárd dollárra nő hazánk és Oroszország között az áruforgalom.    

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!