Gazdaság

2011.07.01. 17:13

Maguk dolgoznák fel a tejet

Saját feldolgozó létrehozását tervezi a petőfiszállási Gazda-Tej Szövetkezet. Erről a napokban tartott éves megbeszélésén tárgyalt a szövetkezetet tömörítő mintegy száz kistermelő.

Vajda Piroska

A petőfiszállási Gazda-Tej Szövetkezet huszonöt gazda összefogásával jött létre 11 évvel ezelőtt azzal a céllal, hogy felkarolja azokat a kistermelőket, melyek egyébként nem tudták volna teljesíteni a szigorú uniós követelményeket. A szövetkezet segítségével viszont sikerült megteremteni minden gazdánál azt a technikai hátteret, amely biztosítja a jó minőségű tej megtermelését – tudtuk meg Ván Jenőtől, a szövetkezet elnökétől.

– Az összefogásra azért is volt szükség, mert a kistermelők külön-külön nem, csak nagymennyiségben, jó minőségű tejjel válhattak versenyképessé – hangsúlyozta a nonprofit szervezet vezetője, akit azt is elmondta, a kezdeti 700 liter helyett ma már 20 ezer liter tejet értékesítenek naponta. Az alapító 25 gazdához pedig tizenöt település mintegy 80 termelője csatlakozott, és folyamatosan érdeklődnek a szövetkezet iránt. Megtudtuk, hogy a hazai piaci helyzethez képest 10-15 forinttal jobb árat fizetnek a tejért gazdáiknak. Ez literenként 87 forintot jelent. Ehhez jön még a kompenzációs felár, a kvóta- és kiegészítő tejtámogatás.

– Egyetlenegy nagy problémánk, hogy két feldolgozónak értékesítünk, az egyik a helyi tejüzem, amely folyamatosan késve fizet, ezért azt fontolgatjuk, hogy megszakítjuk velük a kapcsolatot. A gond csak az, hogy szinte egyedüli beszállítói vagyunk a félegyházi tejüzemnek, és ha kilépünk, akkor komolyan veszélybe kerülhet további működése, amit nem szeretnénk – mondta el a szövetkezet vezetője.

Megtudtuk, felmerült az is, hogy tulajdonrészt vásárolnak a tejüzemből, de egyelőre erről még nem született egyezség. Ván Jenő azt is elmondta, a fizetési nehézségeket egy uniós támogatásnak köszönhetően vészelték át, amelyet mint végleges termelői csoport kaptak öt éven keresztül. A szövetkezet a következő uniós pályázaton is indulni szeretne, a minősített termelői csoport elismerést célozták meg. Ehhez azonban tíz százalékos bevételnövelést kell produkálniuk. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A környéken sokaknak a tejtermelés maradt az egyetlen jövedelme
[/caption]

– Ha ezt sikerül elérnünk, akkor az komoly alapot biztosít ahhoz, hogy létrehozzuk saját feldolgozónkat Petőfiszálláson, ahol elsősorban olyan termékeket állítanánk elő, amit a nagyüzemeknek nem igazán éri meg – összegezte az elnök. – A tejágazat a tavalyi évhez viszonyítva jobb helyzetben van, noha országos szinten még most is folyamatosan csökken a tejtermelés és a marhalétszám.

A szövetkezet tagjai közül korábban sokan csak kiegészítő tevékenységként tartottak szarvasmarhát, az elmúlt években azonban fordult a helyzet. A gazdasági válság hatására a környékben több munkahely is megszűnt, sokan most ebből tartják el a családjukat.

Vajda Piroska A környéken sokaknak a tejtermesztés maradt az egyetlen jövedelme -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!