Gazdaság

2011.07.24. 20:57

Kiszolgáltatva érzik magukat a termelők

Csődközeli helyzetbe került a kiskunfélegyházi Kiskunsági TÉSZ. A termelők vizsgálóbizottságot szeretnének felállítani annak érdekében, hogy kiderüljön, ki a felelős azért, hogy tönkrement a termelői értékesítési szervezet.

Vajda Piroska

A legutóbbi közgyűlésen betelt a pohár a Kiskunsági TÉSZ tagjainál. Szentesi Sándor, a tész elnöke ugyanis július 11-ére összehívta a tagságot, ám ő nem jelent meg a tanácskozáson. Az ügyvezető elnök, Szász János sem vett részt a közgyűlésen. Rövid ideig ugyan jelen volt, de még mielőtt határozatképes lett volna a közgyűlés, ő is távozott. A Petőfi Népe kérdésére válaszolva elmondta: miután tavaly ősszel megválasztották Petőfiszállás polgármesterének, összeférhetetlenség miatt lemondott ügyvezetői posztjáról. A termelők viszont nem tudnak arról, hogy a közgyűlés döntött volna az ügyvezető visszahívásáról – mondták el munkatársunknak, nevük elhallgatását kérve. 

A szerkesztőségünket felkereső termelők a közgyűlésen részt vevő mintegy harminc gazda véleményét képviselve elmondták, több okból is törvénytelen volt a szövetkezet legutóbbi közgyűlése főként azért, mert az ülésen még jegyzőkönyvet sem vezettek. A termelők szerint a szövetkezet vezetősége számos esetben a közgyűlés háta mögött, a tagok kizárásával döntött. A gazdák példaként említették, hogy a szövetkezet telephelyét beleegyezésük nélkül adták bérbe egy befektetői csoportnak, mely egyébként a feketelista.hu oldalon is szerepel. Mint mondták: az internetes portál adatai szerint épp az ominózus közgyűlés napján az adóhatóság végrehajtást kezdeményezett a befektető cég ellen tartozásai miatt. A termelők éppen ezért nem értik, hogyan tudná ez a befektető a szövetkezet 900 millió forintos adósságát rendezni.

Ugyanakkor azt is kifogásolják, hogy a telephely tulajdonjoga még mindig tisztázatlan. A területet a korábbi elnök adta el a szövetkezetnek, aki azonban időközben meghalt. Az örökösök pedig állítólag 80 millió forintot követelnek a szövetkezettől a terület fejében – állítják a termelők, akik azt is elmondták: a tész mintegy háromszáz tagja közül kettőszáznak tartozik, ugyanakkor a felhalmozott adósságból mindenkire legalább 3 millió forint hárul. Azt is megtudtuk, a közgyűlésen felvetődött azoknak a tagoknak a kizárása a szövetkezetből, aki nem fizették a működési támogatást. A gazdák ezt azonban elfogadhatatlannak tartják, hiszen sokan azért sem tudtak fizetni, mert a szövetkezet sem fizette ki árujukat, sőt legtöbbször nem is vette át tőlük. Mint mondták: azt szeretnék, ha mihamarabb újból összehívnák a közgyűlést, ahol létrejöhetne egy vizsgálóbizottság, amely feltárná a felelősöket. 

A termelők felvetéseivel kapcsolatban felkerestük a szövetkezet jogászát. Dr. Dombóvári Henrik elmondta, a közgyűlés jogszerű volt. Saját maga vezette a jegyzőkönyvet, mely másnapra el is készült. Ugyanakkor azt is hozzátette, a telephely bérbeadásához nem kell a közgyűlés döntése, pontosabban ez nem a közgyűlés hatásköre. A terület kérdéses tulajdonjogával kapcsolatban azt a választ kaptuk, hogy az eladás „nincs papírra vetve”.

A Kiskunsági TÉSZ 2002-ben alakult, jelenleg csaknem 300 tagja és 900 millió forint kintlévősége van. A haleszi telephelyet 1,2 milliárd forintos pályázati támogatásból építették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!