Gazdaság

2011.04.15. 18:30

Kínai tőke érkezik az érseki városba?

Kínai befektetőkkel tárgyal Kalocsa. Az első megbeszélések bíztatóan zárultak.

Szűcs Brigitta Z.

– Most már talán nem csak a kínai termékek garmadája, hanem a kínai tőke is megtalálja hazánkat, azon belül pedig érseki városunkat – ezt Kalocsa polgármestere, Török Ferenc mondta a legutóbbi városi testületi ülésen. Mint kiderült a hét elején egy 16 milliós kínai település, a Hongkong melletti Shenzhen város (a magyarországi kínaiak többsége innen származik) képviselői Kalocsán jártak, és hosszasan tárgyaltak jövőbeni elképzelésükről a Városházán.

– Elindult egy pozitív folyamat. A kínai tőke megpróbál helyet találni magának a világban. Úgy tűnik Európa, ezen belül pedig Magyarország is kedvelt célponttá vált a kínai befektetők számára – részletezte a miérteket Török Ferenc. A város első embere azt is elmondta, tárgyalópartnereik egy olyan mezőgazdasági befektetéssel kecsegtetnek, ami néhány év alatt legalább 100 embernek teremtene munkahelyet Kalocsán. A bíztató tárgyalásokat legközelebb Shenzhen-ben folytatja a két fél, a kínaiak ugyanis egy kalocsai delegációt invitálnak Kínába, hogy az általuk kínált lehetőségeket még közelebbről szemügyre vehessék a város elöljárói. Kalocsa vezetése egyébként a kínai kereskedelmi képviseletekkel is felvette a kapcsolatot, szeretnék minél szélesebb körben bemutatni a várost és még idén befektetőket csábítani a településre.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!