Gazdaság

2011.04.29. 19:35

Baján nem tálalták a fekete levest

Noha a tervezett napirenden szerepelt, a városatyák nem tárgyaltak a költségcsökkentő intézkedések tervéről csütörtökön.

Kubatovics Tamás

Zsigó Róbert polgármester a testületi ülés kezdetén bejelentette: ez nem azt jelenti, hogy nem kívánnak tárgyalni a témáról. Azonban a szakértői anyagok egy része még nem készült el, ezért halasztják a következő ülésre megvitatását. – Megvalósítható és a költségvetés minden részét érintő terv készül – fogalmazott a város első embere a jövőről. 

A tegnapelőtti ülésen a múlt kapott nagyobb hangsúlyt, hiszen a város 2010-es költségvetésének zárszámadása került a testület elé. – Nem tudott az önkormányzat elszakadni attól, hogy választási év volt. Ez elsősorban a tervezési számoknál látszott, bár 2010-ben bővült a cafetéria rendszer is. A bevételek 86,4 százalékra teljesültek, a helyi adóbevétel 10 százalékkal maradt el a várttól. Ezeket kompenzálta, hogy a felújításoknál a tervezettnek csupán 27 százalékát költötte el a város – összegzett Hajdú Miklós, az Összefogás frakció vezetője. Megjegyezte továbbá, hogy csak az ülés előtti estén kapták kézhez a könyvvizsgáló részletes jelentését. Abban pedig az olvasható, hogy a költségvetés bevételi oldala nem volt megalapozott, halaszthatatlan intézkedések szükségesek a működési kiadások csökkentése érdekében. Az ellenzéki képviselő-csoport vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a kötvények és a hitelek miatt a város adósságállománya 9,5 milliárd forintra nőtt. 

Szalai Ottó (Fidesz), a gazdasági bizottság elnöke tisztességes, becsületes, a valós számokat tükrözőnek nevezte a tavalyi költségvetést. Az ősszel első ízben mandátumot nyert képviselő ugyancsak idézte a független könyvvizsgálói jelentést, abból kiemelte, hogy korlátozás nélküli könyvvizsgálói záradékkal látta el a zárszámadást. – Ahhoz, hogy az önkormányzat, a költségvetés minden területét átnézzük és lássuk, hogy hol kell kezdeni a spórolást, ennek a zárszámadásnak a számait is látnunk kell. A munkát nem halasztottuk, csak az előterjesztést – mondta zárszavában Zsigó Róbert. Megjegyezte: az elfogadáskor a számokról szól a költségvetés, a zárszámadáskor viszont az évközi intézkedésekről is, hiszen azok módosítják a költségvetést. Példaként az elődjének megszavazott jutalmat említette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!