Gazdaság

2011.03.09. 14:18

Nagy feladat a bölcsőde felújítása

– Behívattam minden intézményvezetőt, és azt kértem tőlük, hogy spóroljanak. Az idén a város működésére 30 millióval kevesebbet költhetünk. Tavaly a belvízi védekezés elvitte a tartalékokat, ezeket kell pótolnunk – vázolja az idei év gazdasági mozgásterét Lehoczki Ferenc polgármester.

Barta Zsolt

Hogy miből lehet lecsippenteni? A város elöljárója szerint például a fűtésből. Tavaly befejeztek minden olyan beruházást, amely segítségével kevesebb gáz és elektromos áram is elég a napi feladatok ellátásához. A nem kötelező feladatokra 3-5 százalékkal jut az idén kevesebb, tudják ezt a helyi egyesületek is.

A közel 1,1 milliárdos költségvetés jelentős része, mintegy 170 millió forint helyi iparűzési adóból folyik be. Ez az összeg 2009-ben 190 millió volt, a válság hatására csökkent 20 millió forinttal. Ahol tartalékok látszódnak a polgármester szerint, az nem más, mint az idegenfogalmi adó. Ebből ugyanis csak 1,8 milliót szed be a város, holott a Vadkerti -tó legalább 70 ezer fürdőzőt vonz évente. A látogatók egy része a családok nyaralóiban foglal néhány napra szállást.

Másik komoly helyi bevétel tétel a gépjárműadó, ebből ugyanis  82 millió forint érkezik idén a közkasszába. A személyi jövedelemadó helyben maradó része 52 millió 400 ezer forint, ez tíz millióval kevesebb mint tavaly, a spórolással részben ezt kell pótolni – mondja a polgármester. Az idei tervekről elárulta, hogy a legjelentősebb beruházás a bölcsőde 100 millióba kerülő felújítása lesz. Ennek azonban csak tíz százalékát állják a vadkertiek, a többit pályázati pénzből finanszírozzák. Illetve az idén elkészül Kecel gesztorságával a két várost összekötő kerékpárút, melynek költségéből Soltvadkert 27 millió forintot áll.

Barta Zsolt -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!