Gazdaság

2011.03.28. 19:37

Átadják, vagy sem a kórházat?

A félegyházi képviselő-testület csütörtöki ülésén újra foglalkozik a városi kórház sorsával, konkrétan a megyei önkormányzat részére történő átadás kérdésével.

Hraskó István

A létfontosságú hitel (egyik) feltételéül tavaly év végén a bank a kórház gazdasági egyensúlyának megteremtését támasztotta. Akkor az a döntés született: ha a stabilitás önkormányzati pénzeszköz bevonása nélkül 2011. március 31-éig nem biztosítható, akkor a városnak intézkednie kell az intézmény kiszervezése, átadása ügyében. Akkor azt is megszavazta a testület, hogy a jövőben az önkormányzat nem vállalhatja át a kórház tartozásait, csakis kölcsönt nyújthat az intézménynek. Ez 234 millió forint értékben meg is történt. A kérdés most vált újra aktuálissá  már csak azért is, mert egy önkormányzat a választást követő hat hónapon belül dönthet nem kötelező feladatai átadásáról a megye részére.

A csütörtöki közgyűlésen szavaznak a képviselők a kórház sorsáról. Az előterjesztésben az áll: az intézmény adósságállománya a tavaly októberi ágycsere előtti időszakra tehető, azóta a bevételek kiszámíthatóvá váltak, tekintettel a fekvőbeteg-ellátás fix díjazású finanszírozására. A tavalyi év kezdete óta önkormányzati biztos felügyeli a gazdálkodást, aki szerint a megváltozott struktúra biztosítja, hogy a kórház a város támogatása nélkül is tud működni. Éppen ezért a határozattervezet is úgy szól, hogy a képviselő-testület nem kívánja átadni a kórház működtetését a megyének (akárcsak az összevont Szakképző Intézményt, a Móra Ferenc Gimnáziumot, illetve a Szivárvány Intézmény feladatait sem).

Kissné Kovács Ilona önkormányzati biztos tájékoztatója szerint egyébként a kórház február 28-án meglévő, 30 napon túli szállítói tartozása 266 millió forint volt (december 31-én még 293 millió forint). Az ágykihasználás folyamatosan javul, 90 százalék körül mozog.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!