Gazdaság

2010.12.02. 18:39

Vége a Fehértó-Gazdának

Hamarosan újra az önkormányzat végzi majd a településüzemeltetési feladatokat.

Zsámbóki Dóra

Szokatlanul nagy lakossági érdeklődés kísérte a kunfehértói testület legutóbbi ülését. A kiemelt figyelem a falu közösségét megosztó Fehértó-Gazda Kft. felszámolását sürgető napirendi pontnak volt köszönhető. A végelszámolást indítványozó beadványt néhány héttel ezelőtt egy zárt ülésen már leszavazta a testület, de Kovács Erzsébet polgármester élt vétójogával, és újra a képviselők asztalára tette az előterjesztést. 

Rövid prezentációjában a polgármester asszony bemutatta: ha újra az önkormányzat intézményrendszerén belül végeznék a Fehértó-Gazda feladatait, akkor jövőre 9, 2012-ben pedig már 15 milliót spórolhatna az önkormányzat. Kovács Erzsébet rámutatott: az elmúlt két esztendőben csak úgy sikerült a cég költségeit nullára kihozni, hogy az önkormányzat pótmegrendeléseket eszközölt felé, de most, hogy Fehértónak amúgy is szűkös a költségvetése, ez a megoldás szóba se jöhet. A településvezető ugyanakkor azt is elmondta: a Fehértó-Gazda tulajdonosa, az önkormányzat ez év elejétől folyamatosan mulasztásos törvénysértést követ el, hiszen még mindig nem állított fel felügyelőbizottságot a cég működésének ellenőrzésére.

A hatfős testület nehezen tudott napirendre térni a napirendi pont felett. Az ülésen több helyi lakos is elmondta a véleményét, majd Mészáros Imre képviselő szünetet kért, hogy társaival még egyszer átbeszéljék az indítványt szavazás előtt.

A szünetben a polgárok tovább folytatták véleménycseréjüket. Volt, aki azt kifogásolta, hogy Kovács Erzsébetet megválasztása előtt – amíg ő töltötte be a Fehértó-Gazda pénzügyi vezetői státusát – sem a jogsértés, sem a cég gazdaságtalan működése nem zavarta. A többség véleménye azonban az volt, hogy polgármesteri ciklusa megkezdése előtt Kovács Erzsébetnek nem volt feladata ezeknek a kérdéseknek a megoldása.

A szünetről visszatérő képviselők végül 5:2 arányban megszavazták a Fehértó-Gazda felszámolását. A döntés értelmében egy szakmailag önálló költségvetési szervet hoz létre az önkormányzat a visszavett feladatok elvégzésére. A végelszámolás december 31-én indul, és több ütemben zajlik majd. A felszámoló személyéről a decemberi testületi ülésen határoznak a képviselők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!