Gazdaság

2010.12.03. 21:01

Az államra szorul a félegyházi kórház?

Huszonkétmillió forinttal tartozik a félegyházi kórház a kecskeméti megyei kórháznak. Utóbbi átvette a városi kórház ellátási terheinek egy részét.

Hraskó István

– Az összeg körülbelül az intézmény alig több mint fél napi működési költsége, tehát ilyen szempontból nem tűnik jelentős tételnek, de ma nekünk is minden fillérre-forintra szükségünk van. Itt elvi kérdésről is szó van: a tartozást rendezni kell – jelentette ki a Petőfi Népének Bányai Gábor, a megyei közgyűlés elnöke.

Hozzátette: a félegyházi kórház kötelezettsége egy, az intézmények közötti korábbi együttműködésből származik, a megyei kórház követelésének jogosságát Félegyháza is elismerte, de az augusztusi megállapodás óta sem történt meg a 22 milliós összeg utalása.

Kiskunfélegyháza képviselőtestületének áprilisig kell eldöntenie, hogy átadják-e a kórházat a megyei önkormányzatnak. Ha így döntenek, a megyének kötelessége vállalnia az intézmény továbbműködtetését. Bányai Gábor azonban inkább azt javasolta Kapus Krisztián félegyházi polgármesternek: kezdeményezzen egyeztetést az egészségügyi államtitkárral, hogy az állam vegye át a kórházat.

– Ha Félegyházán ekkora pénzügyi gondot jelent a kórház működtetése, és ilyen heves viták vannak körülötte, akkor az egyedüli megoldás az állam segítsége lehet – véli a megyei közgyűlés elnöke. Bányai Gábor ugyanakkor azt is elmondta: a félegyházi kórházra – mint sürgősségi ellátást is nyújtó rehabilitációs központra – továbbra is nagy szüksége van a megyének.

Természetesen meg szerettük volna tudni Kapus Krisztiántól, Kiskunfélegyháza polgármesterétől: tervezi-e a város, hogy átadja a megyének a kórházat, illetve tárgyalt-e már az egészségügyi államtitkárral arról, hogy az állam vegye át az intézményt. A polgármester azonban szóban nem válaszolt kérdéseinkre, kedden e-mailben elküldött kérdéseinkre pedig péntek délutánig nem érkezett válasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!