Gazdaság

2010.08.04. 17:31

Mercedes-gyár: a légtechnika is professzionális lesz

A helyükre kerültek azok a speciális, energiatakarékos légtechnikai berendezések, amelyek az önmagában közel száz ezer négyzetméter területű karosszériaüzem valamint a lakkozóüzem és összeszerelő üzem levegőjét forgatják majd.

Magyarvári Annamária

A nyolc, speciális légtechnikai berendezés együttesen óránként 80 ezer köbméter levegő mozgatására képes. A több elemből összeálló légtechnikai berendezések a stuttgarti székhelyű SIEGLE+EPPLE cégtől érkeztek a kecskeméti Mercedes-Benz gyárba.
 
– Ezeknek a berendezéseknek a lelke és a szíve a forgódobos ventillátor és a hatalmas méretű hőcserélő kerék, amelyek segítségével a távozó „fáradt levegő” hőenergiáját visszanyerve akár 75 százalékos energiamegtakarítás is elérhető – magyarázta az újságíróknak a légtechnikai berendezésekről Schäffer Martin, a SIEGLE+EPPLE Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Schäffer Martin, a SIEGLE+EPPLE Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója magyarázza a hőcserélő kerék működését a kecskeméti Mercedes-Benz-gyárban
[/caption]

A speciális ventillátorokat a cég stuttgarti gyárában fejlesztették ki szakemberek. A berendezések működés közben a távozó levegő hőenergiáját hasznosítják újra, amivel jelentős villamos- és hőenergiát spórolnak. – Manapság már rendkívül fontos, hogy a cégek és a gyárak odafigyeljenek a hatékony energiafelhasználásra. Ezekkel a modern berendezésekkel éves szinten több mint háromezer családi ház szén-dioxid kibocsátásának megfelelő energiát takarítunk meg – mondta el Markus Kuhnert, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. energiaellátó részlegéért felelős munkatárs.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A fotón középen Markus Kuhnert, a kecskeméti Mercedes-Benz gyár energiaellátó részlegéért felelős munkatársa, Sztipichné Kozári Edina a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. megbízott kommunikációs vezetője és Lázár Gábor (SIEGLE+EPPLE Hungaria Kft.)
[/caption]

A Mercedes-gyár egyébként hihetetlen lendülettel épül. Ahol tegnap még puszta és sár volt, ott ma már út van, a kamionok pedig szinte félpercenként érkeznek a bejárathoz. A tervek szerint nyár végére szerkezetkészek lesznek az üzemépületek, szeptembertől pedig megkezdik a belső épületgépészeti munkálatokat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!