Gazdaság

2010.08.25. 19:10

Dupla ár, fele termés?

Elkezdődött a szüret. Most alakulnak a szőlőárak. Ezekben a hetekben dől el, hogy lesz-e hasznuk a szőlőtermesztőknek.

Barta Zsolt/Szentirmay Tamás

Tavaly gyalázatosan alacsony, 35–45 forint közötti áron kelt el a szőlő. Akkor nem jártak jól a termesztők. Ám az idei sem biztos, hogy a szőlőművelők éve lesz. A hegybírók úgy vélik, a fagy és a betegségek pusztítása miatt jó, ha csak fele annyi gyümölcs terem, mint tavaly. A Gedeon-birtokot irányító Varga Árpád arra számít, hogy ha a matematika szabályai szerint tavaly 35-40, akkor az idén 70-80 forint körül kell alakulnia a kilónkénti felvásárlási árnak. Azt mondja, hogy a külhoni  (olasz, osztrák, cseh) vásárlók szinte naponta érdeklődnek a termés iránt. Azaz attól nem kell tartani, hogy a tőkén marad a bogyós gyümölcs. Amitől azonban félni lehet, az az olasz import. Bár a jelenlegi gyenge forint mellett lehet, hogy nem éri meg a kereskedőknek Itáliából vásárolniuk bort.

A sárfehér és rizling mennyisége a tavalyi 80 mázsás átlagnak talán ha a fele lesz – ez Kállai Gyula izsáki hegybíró álláspontja. Pedig a sárfehér a bőven termő gyümölcsök egyike. Ez az átlag, de vannak olyan ültetvények, ahol, jó ha csak a 2009-es termés 30 százalékát szüretelhetik le a dolgos kezek a következő hetekben.

Frittmann János soltvadkerti borász a napokban éppen a cserszegi ültetvényeket szemlélte. A tőkéken átlagosan két fürt szőlő lehet. Mint fogalmazott, brutálisan kevés az alapanyag. A múlt héten szüretelt irsaiért 100-110 forintot fizetett kilónként. Érzése szerint nem duplázódnak meg a felvásárlási árak annak ellenére, hogy kevés a gyümölcs.

Pszota István kiskőrösi hegybíró a gazdákra hivatkozva úgy véli, hogy az ország legnagyobb létszámú hegyközsége területén a fehér szőlők a tavalyi termésnek a 60 százalékát adják. A kék esetében más a helyzet. Például a kékfrankos a tavalyi 40 százalékát hozza majd. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Idén jobb ára lesz a szőlőnek, mint tavaly, viszont a termés jóval kevesebb
[/caption]

A környéken a cserszegi ára szerdán 70-75 forint között változott mustfoktól függően. A tavalyihoz képest ez pozitív, de a költségeket nem feltétlenül fedezi minden ültetvény esetében.

Somogyi László vadkerti hegybíró szerint a 70-75 forintos ár inkább csak tájékozódó jellegű lehet, a felvásárlók a piaci reakciókat tesztelhetik. Érzése szerint a 100 forintos kilónkénti ár lenne az idén a reális ajánlat.

– Komoly problémák mutatkoztak a növényvédelemben, fajtáktól függően – állapította meg a lakiteleki hegyközség választmánya a határbejárása során. A termelők mindent megtettek annak érdekében, hogy megvédjék a növényt a gombáktól, de a szerek, amiket használtak, nem voltak elég hatékonyak. Nem egy gazda tíz alkalommal is permetezte szőlőjét, még sem tudta megvédeni a lisztharmattól, peronoszpórától. Ennek az lett a következménye, hogy az előző évihez képest fele akkora lesz a termés. Az előzetes szőlőárak azt bizonyítják, hogy az elmúlt évinél magasabb áron fogják majd a kereskedők felvásárolni a gyümölcsöt, de még az is kevés lesz ahhoz, hogy a ráfordított összeget ki tudják gazdálkodni a termelők. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szinte minden fajtában találtak gombafertőzést a lakiteleki hegyközség választmányának tagjai
[/caption]

Sokan abban gondolkodnak, hogy kivágják a tőkéket. Megteszik ezt akkor is, ha nem kapnak rá állami támogatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!