Gazdaság

2010.07.11. 18:22

A kapcsolati tőke jól kamatozik

Gyors munkába állás, a kapcsolati tőke tudatos használata, stabil munkaviszony – többek között ezek az ismérvek jellemzik a magyar frissdiplomások elhelyezkedését egy felmérés szerint.

Magyarvári Annamária

Csaknem ötezer, 2007-ben végzett hallgatót kérdeztek meg idén tavasszal a diplomaszerzés óta eltelt időszakáról, illetve arról, miként alakult karrierjük, pályájuk.

Az adatok azt mutatják, hogy a végzősök nagy részének korábban már volt valamilyen munkatapasztalata, 40 százalékuk konkrétan dolgozott is államvizsgája időszakában. A felmérés arra is rávilágított: a felsőoktatás és a munka világa, így a hallgatók életpályáján is egyre inkább összecsúszik. Érdekes az is, hogy miközben egyes felmérések szerint az elmúlt években romlott a friss diplomások foglalkoztatási helyzete, a megkérdezett végzetteknek mindössze 1,7 százaléka nem talált munkát 2007-es diplomázása óta.

A felmért diplomások 40 százaléka oklevele átvételekor szinte rögtön munkába állt, azok pedig, akik csak a diplomájuk megszerzése után kezdtek álláskeresésbe, átlagosan 3,6 hónapot töltöttek munkahelykereséssel.

Meglepő lehet, de igaz: a bölcsész és jogi diplomák "túltermeléséről" szóló vészjelzések ellenére e két képzési terület végzettjei még ma is az átlagosnál gyorsabban „kelnek el” a munkaerőpiacon. Az orvos- és egészségtudományi, valamint a gazdaságtudományi területeken állást kereső diplomásokra is ez jellemző, viszont a  pedagógiai, természettudományi és a társadalomtudományi végzettségűeknek már hosszabb lehet a munkakeresés időszaka.

A diplomázás utáni első munkahely megszerzésében a személyes kapcsolat szerepe meglepően erősnek bizonyult. A friss diplomások egyharmada ismerős ajánlása révén szerzett munkát. Az álláshirdetések és fejvadász cégek pedig különösen a gazdasági végzettségűeknek segítettek nagy arányban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!