Gazdaság

2010.05.29. 10:19

Sokan bármit elvállalnának

Több mint hétszáz állástalan érdeklődött munka után a tegnapi kecskeméti állásbörzén.

Barta Zsolt

Több száz fős tömeg várta tegnap délelőtt, hogy kinyissák a kecskeméti munkaügyi kirendeltség ajtaját, ugyanis munkaügyi börzét rendeztek a hivatal ügyfélszolgálati termében. A kistérségben több, mint 9 ezer állástalant regisztráltak a múlt hónapban, közülük 3 ezer 500 embernek nincs ellátása. Hogy miből élnek nem tudni. Az állástalanok egy része oly régóta nem dolgozik, hogy a Petőfi Népe kérdésére sokan csak annyit mondtak: mindegy hogy mit kell csinálni csak végre kapjanak munkát.

Nagyon sokan felkészülten, fényképes önéletrajzokkal jelentkeztek a cégek személyzetis munkatársainál.

Több vállalkozás mindenekelőtt megváltozott munkaképességű dolgozókat keresett. Mint ismeretes az év elején 177 600 forintról 964 500 forintra emelték a rehabilitációs járulékot. Az a legalább 20 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cég, amelyik az előbb említett borsos összeget nem akarja a államkasszának átutalni, létszámtól függően egy vagy több rehabilitációs kollégát kell, hogy alkalmazzon. A kecskeméti STI Petőfi Nyomda Service Kft humán erőforrás vezetője, Gömöri Ferenc 7-8 ilyen munkatársat tervezett felvenni. A termékválogató és kéziragasztó munkakörre óránként 425-500 forintos órabért kínáltak. A Bosal Autoflex Kft-nél is nyolc, a leszázalékolásból a munka világába visszatérő dolgozóra számítanak, ott betanított munkásokat kerestek.

A hetényegyházi El- Szabó Kft-nél szintúgy. Burunyi Pálné, a cég munkaügyi vezetője azt mondja, hogy a munkatársaik 20 százaléka siket-néma, de egy jeltolmács segítségével kiválóan dolgoznak. Egyebek mellett elektromos készülékek szétbontását végzi a cég, most kábelkonfekcionálásra kerestek 8-10 új munkatársat.

A cégek között Daimler vállalat is képviseltette magát az állástalanok többsége kézzel írott, vagy számítógéppel szerkesztett önéletrajzokat hagytak a cég képviselőjénél.

A rendezvény sikeres volt. Bálint István a munkaügyi kirendeltség  igazgatója elmondta, hogy három óra alatt 720 munkanélkülit regisztráltak a cégek. Közülük 165 személyt visszahívnak interjúra, 22 embert már felvetek, 15-en pedig képzést igényeltek.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!