Gazdaság

2010.05.17. 11:27

Megérkezett az első transzformátor a Mercedes-gyárba

Délelőtt állították be Kecskeméten, a Mercedes-gyárban azt a transzformátort, amelyen keresztül majd az üzem energiaellátása történik.

Takács Valentina

A 70 tonnás berendezés egy 20 ezer lakos települést is képes lenne kiszolgálni. A transzformátor a beérkező áramot alakítja át és szállítja a hatalmas üzem különböző részeibe. A transzformátor elhelyezése az arra kialakított hatalmas épületbe nem kis feladat: most éppen görgőket szerelnek rá és sínen csúsztatják helyére. Az üzem energiaellátását két ilyen transzformátor fogja végezni, a másodikat később szerelik be.

Markus Kuhnert, a Mercedes Energiaellátó részlegéért felelős munkatársa azt hangsúlyozta, hogy a transzformátor elhelyezése mérföldkő az üzem építésében, ugyanis a berendezések közül ez az első, ami a mai napon helyére kerül.

A transzformátor

Leggyakrabban a nagy teljesítményű (erőátviteli) villamos hálózatokban használják a feszültségszint, és ezzel az áramszint megváltoztatására. Ennek jelentősége abban áll, hogy azonos teljesítményt magasabb feszültségű átviteléhez kisebb áramra van szükség, így az átviteli hálózat ohmos veszteségei, valamint a vezetékek keresztmetszetei jelentősen csökkenthetők, és így lehetővé válik a villamos energia nagy távolságokra történő gazdaságos továbbítása.

Forrás: wikipédia

Forrás: wikipédia -->

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!