Gazdaság

2010.03.01. 17:08

Néhány nap múlva talán megkaphatják tavalyi bérüket

Nagy valószínűséggel befejeződik a tizenegy napja tartó sztrájk a TE Ganz-Röck Zrt. kiskunfélegyházi gyárában.

Szentirmay Tamás

Hétfőn is tárgyaltak a munkáltatók a szakszervezettel valamint sztrájkbizottsággal. Gobcsa Péter felvázolta annak a lehetőségét, hogyan tudnák a dolgozók decemberi bérét kifizetni. Erre az lehet a megoldás, hogy az Alstom német cég kétszázezer eurót utalna át a Ganz-Röcknek. A vezérigazgató arról tájékoztatta lapunkat hétfőn délután, hogy a német vállalat rábólintott erre a lehetőségre.

Molnár Istvántól arról értesültünk, hogy elfogadják ezt a megoldást. Kedden reggel közölni is fogják a munkásokkal. Rajtuk múlik az, hogy ennek fejében vállalják-e, hogy felveszik a munkát – mondta a sztrájkbizottság elnöke. Véleménye szerint, amennyiben megkapják erről az írát, akkor beleegyeznek majd a munkások. A pénzt péntekig, legkésőbb hétfőig át kell utalni a dolgozóknak.

Azt is vállalták, hogy ennek fejében március 21-ig nem fognak sztrájkolni. Attól a naptól viszont már a januári és a februári bérekről is dönteni kell. Amennyiben nem tudnak megegyezni, akkor ismét beszüntetetik a munkát.

Garai István Levente szerint elképzelhető, hogy a szerdai kormányülésen is tárgyalni fogják a kiskunfélegyházi üzem sorsát. Mint ismeretes 3,3 milliárd forint hitelt kaphat a gyár, és ebben a pénzintézetek is segítenek. Abban az esetben, ha a dolgozók nem kapják meg a bérüket, a város pedig az iparűzési adót, akkor az országgyűlési képviselő nem riad vissza attól sem, hogy a legfőbb ügyészhez forduljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!