Gazdaság

2010.02.25. 20:42

Ki járt jól az év eleji szuperbrutósítással?

A szuperbruttósítás következtében bevezetett adócsökkentés eredményenként átlagosan 3 ezer 410 forinttal marad több a munkavállalók zsebében Bács-Kiskunban.

Barta Zsolt

A kisfizetésűek nem a jobban kereső jól jártak a szuperbruttósítás bevezetése után.

Balanyi László, a kiskunhalasi Merkbau Kft gazdasági igazgatója azt mondja, hogy bruttó 170-180 ezer forintos havi keresettől érezhető az adócsökkenés jótékony hatása. Azaz több marad nettóban a dolgozóknál. Bruttó 140 ezer forintos keresetig nagyon picik az eltérések 2010. év javára.

A szuperbruttósítás miatt természetesen  a bérprogramokat ismét át kellett alakítani, de ez már nem új feladat, teszi hozzá.  2009-ben is – sajnos – többször változtak a szabályok. A dolgozóknál azt látjuk, hogy nehezíti a megértést az, hogy a járulékkal meg kell növelni  az SZJA alapot.

Az idén folytatódott a hosszú évek gyakorlata, hogy "jó sok helyen módosítjuk az adószabályokat, aztán 1-2 - utóbbi időben már inkább fél -  év múlva tovább módosítjuk, vagy visszamódosítjuk érdemi elmozdulás nélkül, fogalmazta meg véleményét a pénzügyi szakember. A  folyamatos módosítgatások egyébként nagyon sok időt és pénzt fecsérelnek el  nemzetgazdasági szinten érdemi hozadék nélkül. Jogszabályok megtanulása, programok módosítása, ellenőrző hatóságok többlet időigénye sok-sok ezer munkaóra országosan.

A Fornetti Kft. munkatársainak a zsebében 3,7 millió forinttal több maradt a változások eredményeként. Dr. Szabó József ügyvezető igazgató azt mondha, hogy 512 munkatársuk esetében ez átlagosan 7 ezer 200 forintot jelent. Természetesen az alacsonyabb keresű kollégáknál ez kevesebbet, a jobban keresőknél többet jelent.

Egy kis statisztika

Bács-Kiskunban a tavaly őszi statisztikai adatok szerint az átlagfizetés bruttó 160 ezer 292 forint volt. Aki ennyit kapott januárban is, annak 3 ezer 410 forintottal több a bére. A versenyszférában az összeg meglepő, de alacsonyabb volt, 147 ezer 876 forint. Itt az emelés 2 ezer 385 forintot tett ki. Az állami szektorban dolgozók 189 ezer 044 forintos átlaggal bírtak. Itt erőteljesebb a változás, 10 ezer 140-nel került több a bankszámlákra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!