Gazdaság

2009.08.05. 19:22

A Thomas & Betts is fontolja a leépítést

A Kadafalva-Heliport ipartelepen működő, 240 főt foglalkoztató Thomas & Betts Gyártó Kft.-nél is leépítésekre lehet számítani.

Popovics Zsuzsanna

A vállalat vezetése még idén februárban tájékoztatta a helyi szakszervezetet és az üzemi tanácsot, hogy a megrendelések visszaesése miatt ideiglenes, félévre szóló egyéni munkaszerződés módosításra lesz szükséges. Szó volt a munkaidő csökkentéséről valamint a háromhavi munkaidőkeret bevezetéséről. Az intézkedés a munkahelyek megőrzését, a nagyobb mértékű létszámleépítés elkerülését szolgálta. Az ügyvezető igazgató februári tájékoztatása szerint a bevezetés elmulasztása akkor 60 fő munkahelyét veszélyeztette volna. Ugyanekkor a munkáltató január 1-i hatállyal, visszamenőleg, 7%-os átlagos személyi alapbéremelést valósított meg.

Úgy tűnik, az intézkedés nem hozta meg a várt eredményt: most ismét elbocsátás fenyegeti a dolgozók egy részét. Kérdésünkre az ügyvezető igazgató megerősítette: a vállalatnál valóban napirenden van a létszámleépítés lehetősége. A Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Kecskeméti Regionális Kirendeltésgéhez egyelőre nem érkezett konkrét bejelentés a leépítésről, így annak mértéke egyelőre bizonytalan. A kirendeltségen kérdésünkre elmondták: a vállalat előzetesen már egyeztetett a munkaügyi központtal, folyamatosan tárgyalnak velük, és felajánlották szoláltatásaikat. A Tomas & Betts megtette előkészületeit a kialakult helyzet kezelésére, érdemi döntés ezen a héten várható.
Egy 100-299 dolgozót foglalkoztató vállalat 10 százalékos leépítésnél köteles bejelentést tenni a csoportos elbocsátásról a munkaügyi központnak. Ez azt jelentheti, hogy legalább harminc munkavállaló állása van veszélyben.

Megyei elbocsátás-számlálónkat ITT találja.

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!