Gazdaság

2009.06.24. 20:50

Felment a bor cukra

Bezáratták a borakadémia elnökének bajai borászatát. Meg még néhány másikat.

Petőfi Népe

<extra Az illetékes hatóság bezáratott néhány borászatot Bács-Kiskun megyében.

Az Országos Borminősítő Intézet honlapján elérhető közleménye szerint egy soltvadkerti, egy izsáki, és egy budapesti székhelyű, de bajai központú boros vállalkozást sújtott a büntetés. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Borminősítési Igazgatóságának jogerős megállapítása szerint hamis bort hozott forgalomba a Borletin Kft. soltvadkerti és bócsai üzeme, a Mart-Den Bt. (Izsák) és a Keller Kft. bajai borászata. Ez utóbbi Sümegi József nevéhez kötődik. Ő a Magyar Borakadémia elnöke. Korábban a Magyar Szőlő- és Bortermelők Társaságának elnöke is volt.

Munkatársunknak azt nyilatkozta tegnap, hogy technológiai hiba következménye az a termék, amely miatt a borhamisítás miatti elmarasztalás született. Azt mondja, egy hiba miatt az egyik borukban a megengedettnél több répacukor volt; a szabályozás azonban aligha megfelelő, hisz ők jó szándékkal küldték be a mintát, a kifogásolt tétel forgalomba nem került, és jogilag mégis hamisításért kell felelniük. Sümegi értetlenül áll a történtek előtt, és bízik benne, hogy tisztázódik a probléma.

Az említett borászatok mindegyikére harminc napos üzembezárást szabtak ki.  A hivatalos indok: jelentős kötelezettségszegés és hamisított bor közfogyasztásra történő forgalomba hozatala. A vadkerti és bócsai egység üzemengedélyét is visszavonta a hatóság, mégpedig ismétlődő szabálysértés miatt.

A borászatok későbbi törvényes működésének engedélyezését a bortárolásra és forgalmazásra, valamint nyilvántartásra vonatkozó szabályok maradéktalan teljesülése után lát lehetőséget a borminősítő intézet.

Címkék#Baja
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!