Gazdaság

2009.05.24. 12:57

Szent Orbán nap pánsíppal

Indián muzsika hívogatott szombaton a nagykőrösi országos vásárba. Az Andokból származó muzsikusok alföldi kirándulása is eggyel több ok arra, hogy a Szent Orbán napi sokadalmat inkább nevezhettük színes szabadidős rendezvénynek, mint gazdasági seregszemlének.

Miklay Jenő

A haszonállatokból most viszonylag keveset hajtottak fel. A kéknyelv betegség miatt továbbra is zárlat alatt maradtak a kérődzők, lovakat is inkább csak a kupecek árultak, de kevésszer csattantak  a tenyerek az adásvételt megpecsételendő. Az utóbbi két vásárhoz képest  csökkent a sertések kereslete is. Kora tavaszon 18-20 ezer forintért simán túladtak a gazdák malacaikon, most viszont 14 ezer forintot sem kaptak értük.

A kéknyelv-betegséget a vérszívó szúnyogaink terjesztik

A kéknyelv-betegség a kérődzök nem fertőző hepatitisz vírusos eredetű betegsége, mely főkként a juhokat támadja meg, de a marhát, a kecskét, a bivalyt, a szarvast, illetve az őzet is megbetegíti. Az állatok, illetve az emberek vérével táplálkozó szúnyogok terjesztik a betegséget.

A kéknyelv-betegség közönségesnek számít Dél-Európában, különösen Olaszországban és Spanyolországban elterjedt. Az állatok esetén a betegség magas lázzal, fokozott nyálképződéssel, valamint az ajkak és a nyelv duzzadásával jár, melynek következtében a nyelv megkékül. A betegség utólag nem kezelhető, de egy vakcina segítségével megelőzhető.A hazai kisgazdaságok kereslete májusban általában kisebb. Még mindig  erőteljes ugyan az ukrajnai és főleg a romániai malackivitel, vasárnap nem mentek Kőrösre üzletelni a külföldi felvásárlók. A gazdák arra számítanak, hogy a jelenlegi 330-350 forint felvásárlási árak az elkövetkező hónapokban akár 30-40 forinttal növekedhetnek. Így vélik a sertéstenyésztők szövetségében is, mert kevés a hízó, 10-15 százalékkal csökkent egy év alatt a hazai állomány. E miatt közel 20 százalékkal több import állatot dolgoztak fel a vágóhidak. Az árnövekedésben kiváltképp azért bíznak a tenyésztők, mert új piacokra is szállíthatnak a magyar kereskedők. Az amerikai sertéshús  iránt visszaesett a kínai és orosz kereslet, és igény mutatkozik a Keleten a magyar GMO-mentes kukoricával előállított sertéshúsra. 
 

Gazdasági állatok ára (ezer Ft)

Választási malac: 13-14

hízó (150 Kg): 45-50

kocsiló: 250-300

telivér: 450-600

csikó (1 éves): 140-150

Póni: 120-140

Forrás: Szent Orbán-napi vásár

hízó (150 Kg): 45-50

kocsiló: 250-300

telivér: 450-600

csikó (1 éves): 140-150

Póni: 120-140

Forrás: Szent Orbán-napi vásár

A kéknyelv-betegséget a vérszívó szúnyogaink terjesztik A kéknyelv-betegség a kérődzök nem fertőző hepatitisz vírusos eredetű betegsége, mely főkként a juhokat támadja meg, de a marhát, a kecskét, a bivalyt, a szarvast, illetve az őzet is megbetegíti. Az állatok, illetve az emberek vérével táplálkozó szúnyogok terjesztik a betegséget.

A kéknyelv-betegség közönségesnek számít Dél-Európában, különösen Olaszországban és Spanyolországban elterjedt. Az állatok esetén a betegség magas lázzal, fokozott nyálképződéssel, valamint az ajkak és a nyelv duzzadásával jár, melynek következtében a nyelv megkékül. A betegség utólag nem kezelhető, de egy vakcina segítségével megelőzhető.

folklór -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!