Gazdaság

2009.02.19. 19:07

Mennyi marad a kedvezményekből?

A reformok következtében az étkezési jegy, üdülési csekk adózik, az államháztartás hiánya az idén csökkenhet – egy lapunk által megkérdezett pénzügyi szakember szerint.

Barta Zsolt

Az ördög a részletekben lakozik. Előbb az Országgyűlésnek el kell fogadnia a Gyurcsány-csomag reformjait, ezután derül ki pontosan, hogy mit is tartalmaznak a változások. Azaz: ez a gazdaság felpörgetésére szolgál-e, avagy csak a válság negatív hatásainak tompítására – válaszolta megkeresésünkre Dalmadi Imre az Audiszk Pénzügyi Tanácsadó és Könyvvizsgáló Kft. ügyvezető igazgatója. A pénzügyi szakembert arról kérdeztem, kiknek kedvez a hétfői kormányfői bejelentés.

Adózik, nem adózik?

Július 1-jétől 1,7 millió forintról 2,2-re nő az a sávhatár, ahol a legalacsonyabb – 19 százalékos – adókulccsal adózik a bérből és fizetésből élő.
A családi pótlék megadóztatása – a mostani ismeretek alapján végzett számítások szerint – a bruttó 171 ezer forint feletti jövedelműeket érinti.
Bács-Kiskunban az átlagfizetés 150 ezer forint körül alakul, így sok család esetében nem érinti az elvonás a pótlékot.
Viszont a melegétkeztetési utalvány – ha 12 ezer forintot kap a dolgozó – kevesebbet ér július 1-jétől. Ha a cég nem vállalja át az utalványra jutó 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást, és még a juttatás 19 százalékkal adózik is, akkor a dolgozónak 8650 forintja marad az említett 12 ezerből.

Az adómentes üdülési csekk– 71500 forint – szintén adózik az év közepétől. Ha az év első felében kapja meg a dolgozó az utalványt, akkor nagy valószínűséggel még nem kell szja-t fizetni utána. Ha azonban július 1-je után, akkor már csak 57915 forintot ér az adózás után a kedvezmény. A pénzügyi szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy az adómódosítások után lehet teljes bizonyossággal tudni, miként is alakulnak a fentebb említett összegek.
Következmény: a családi kasszában a fenti esetben az év második felében kevesebb maradhat.

Mi marad a cégeknél?

Dalmadi Imre szerint pozitív döntés a különadó (4 százalék) eltörlése, habár a társasági adót 3 ponttal tervezik növelni. Azaz csak 1 százalékkal járnak jól a cégek. Jelentős a munkáltatói tb-járulék – 5 százalékos – csökkentése. A képet azonban árnyalja az a tény, hogy a rehabilitációs hozzájárulást a korábbi háromszorosára növelik. Ezt levonva 4 százalékos könnyítést kapnak csak a cégek. Ez még így is kedvező, de pusztán ennyi tehercsökkenés a megrendelések elmaradása esetén még nem segíti a foglalkoztatás bővítését.
Következmény: több maradhat a cégek kasszáiban.

Kit érint az áfa növelése?

Ha az általános forgalmi adó 3 százalékkal nő, az az államkaszsza bevételét 220-240 milliárd forinttal növeli. A boltok kasszáinál három százalékkal többet kell majd az árukért fizetni. A cégek helyzete a jövedelem szempontjából nem változik, ugyanakkor Dalmadi Imre érzése szerint a fizetőképesség gyengülhet. A cégeknek most még nagyobb pénzt – becslések szerint újabb 30 milliárdot – kell lekötniük a növekvő áfa miatt. Ez hátrányos a cégekre nézve. Ha a kormány igazán segíteni akart volna, akkor a 45 napos adó-viszszaigénylést a mostani 45 napról 30-ra csökkentette volna.
Következmény: Nagyobb állami bevétel. A körbetartozás tovább erősödhet a vállalkozások között. Többet fizetünk a boltban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!