Gazdaság

2009.02.05. 19:47

Megelőlegezett állami bizalom

A gazdasági válság hatásainak a tompítása érdekében a kormány, az uniós támogatások kifizetésének a felgyorsítása mellett döntött.

Barta Zsolt

A projektek nyertesei ezekben a napokban akár 40 százalékos előleget is igényelhetnek pályázataik megvalósítására. Ha egy cég esetleg nem rendelkezett elegendő saját erővel azért, hogy elindítsa a beruházását, akkor a támogatása 25 százalékát előlegként is megigényelhette. Ez emelkedett 15 százalékkal meg.

A cégem él az előleg lehetőségével, mondta Gaál József, a kecskeméti Szimikron Kft. ügyvezető igazgatója. Egy svájci szuper precíziós gép megvásárlására kaptak  támogatást a Gazdasági Operatív Program – GOP – keretében. Mint mondta így nem kell hitelt felvenniük a bankoktól, jóval könnyebben és persze olcsóbban juthatnak majd a cég fejlődését elősegítő berendezéshez.

– Mi is tízmilliós nagyságú támogatást nyertünk a GOP keretében, élünk a lehetőséggel, mondta Szabó István, a bajai Székely és Társa Kft. ügyvezető igazgatója.  Az energetikai iparban működő társaság egy speciális nagypontosságú mérésre alkalmas svájci gépet vásárol majd. 

A bócsai Polifarbe Kft. már elszámolt egy korábban elnyert GOP-os pályázattal. Szabó Antal ügyvezető cége azonban nem rég két új uniós projektet juttatott el a bírálókhoz. Mint mondta, igen hasznos a 40 százalékos előleg kifizetése, de reméli,  hogy ennek folyósítása rugalmasabb lesz, mint eddig volt.

További részletek a pénteki Petőfi Népében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!