Gazdaság

2009.01.23. 06:37

Most érdemes a mézet átadni

Idén a hat évvel korábbi csúcsot is megdönthetik a mézárak. Kevés a méhecske, sok a mackó.

K. L.

Minthogy világszerte nagy a kereslet, november óta a hazai felvásárlók is egyre több pénzt kínálnak a jó magyar mézért. A hordós akácért 750, míg a virágmézért 550 forintot lehet kapni. Mivel decemberben és januárban tovább nőtt a külföldi kereslet, a hazai forgalmazók ennél akár 10 százalékkal is többet kínálhatnak, ha sürgős rendelésnek tesznek eleget. Szakértők szerint ezek a rekord árak legfeljebb március derekáig tartanak. Amíg Dél-Amerikában ki nem pergetik és piacra nem dobják a friss, általában nagyon olcsó mézet.

A mostani mézhiányt az okozza, hogy Kanadában már második éve gyenge volt a hordás. Brazíliában tisztázatlanok voltak az állategészségügyi követelmények, így Európa csak napjainkban kezd óvatosan vásárolni. Indiában tavaly 60 százalékos volt a méhpusztulás, ráadásul nagy volt az aszály, így exportra alig jut a mézükből. Magyarország tavaly augusztus végéig 15 ezer tonna kiváló minőségű mézet szállított az európai áruház láncoknak. Ez 12 százalékkal több, mint volt az előző esztendőben.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület idén a mézhamisítás megelőzése érdekében arra kéri a méhészeket, követeljék a kialkudott ár és a méz valós súlyának a feltüntetését a felvásárlási jegyeken. Korábban ugyanis gyakran előfordult, hogy nem a valódi árat és összsúly tüntették fel. A különbözetet pedig zsebből fizették ki. Ezzel a méhészek és a nagybani felvásárlók nem csak adót csaltak, hanem szabad utat engedtek a cukrozott méznek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!