Gazdaság

2009.01.15. 15:59

Kötelező a melegedő

Címkék#gazdaság

A komoly pénzbüntetések hatására, egyre több munkaadó tartja be a téli hidegre vonatkozó előírásokat.

Bé. Zs.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség (OMMF) szigorú szabályokat ír elő:
– Hideg munkahelyről abban az esetben beszélhetünk, amikor a várható napi középhőmérséklet – legalább a munkaidő felében – négy fok alatt marad – mondta el Gedeon András, az OMMF sajtószóvivőjétől. – A munkáltatónak ilyenkor nemcsak a hideg elleni védőruhát kell biztosítania, hanem – a munka jellegétől függően – különböző védőeszközöket is, legyen szó kabátról, kesztyűről, sapkáról vagy lábbeliről. A foglalkoztatottaknak védőital is jár. Ezt az 50 C fokos teát – az előírások szerint – megfelelő higiéniai körülmények között, saját használatú pohárból kell fogyasztani. Óránként minimum öt, legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell tartani, melyhez ülőhellyel, fűtéssel ellátott pihenőhelyről is gondoskodni kell.
A munkavédelmi főfelügyelőség szerint egyre több helyen tartják be az előírásokat. Tavaly mindössze 380 olyan eset volt, amikor a munkavégzési körülmények nem feletek meg a hőmérsékleti viszonyoknak.
Részletek a pénteki Petőfi Népében

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!