Gazdaság

2009.01.30. 12:32

Jön a kikapcsolódási csekk?

Üdülési csekkel a jövőben autópályadíjat vagy könyvtári tagdíjat is fizethetünk.

B. F. I.

Kecskeméten tartott sajtótájékoztatót tegnap (csütörtök) a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA). Hammer Teréz, az alapítvány titkárságvezetője az országos újdonságok mellett beszámolt az üdülési csekk felhasználásának Bács-Kiskun megyei sajátosságairól is.
Idén már autópályadíjat is lehet üdülési csekkel fizetni, így az M1, M3, és M7-es sztrádák vehetők igénybe. Az M5-ös üzemeltetőjével még folynak a tárgyalások. Újdonság még, hogy a csekk nyelvoktatás, egyéb felnőttoktatás, mozijegy, vitorláskikötői díj, vagy akár könyvtári tagdíj kifizetéséhez is igénybe vehető. Felvetődött ezért, hogy a jövőben „kikapcsolódási csekk" legyen a neve, de ezt végül elvetették.
Az utóbbi évek általános tapasztalata, hogy a csekk egyre népszerűbb. Bács-Kiskunban tavaly 1,1, az idén viszont már 1,5 milliárd forint értékben jutottak üdülési csekkhez a jogosultak. Egyrészt azok, akik részére a munkáltatójuk vásárolt, másrészt azok, akik a rászorultságuk alapján igényeltek az alapítványtól. A megyében összesen 59 ezer személy kapott üdülési csekket tavaly, közülük 7 ezer volt a szociális okokból támogatott. A legtöbb csekket a kecskeméti Knorr-Bremse Kft. vásárolt a dolgozóknak.

A legnagyobb Bács-Kiskun megyei csekkelfogadók:

1. Jonathermál Gyógyfürdő Kiskunmajsa

2. Wellness Hotel Kalocsa

3. Tiszakécskei Termálfürdő

4. Akasztói Horgászpark és Halászcsárda

5. Három Gúnár Hotel Kecskemét

Bővült a megyében a csekket elfogadó szolgáltató helyek köre is. 2007-ben 560, tavaly viszont már 887 millió forint értékben fizettek üdülési csekkel Bács-Kiskunban az igénylők. Jelentősen bővült a falusi turizmus, valamint a fogorvosi szolgáltatás igénybevétele. A legtöbben a kiskunmajsai Jonathermál gyógyfürdőben éltek ezzel a fizetési lehetőséggel.
Szociális rászorultság alapján úgy lehet csekkhez jutni, hogy az igénylő pályázatot nyújt be az alapítványhoz. Idén február 1-től április 30-ig lehet pályázni. Tavaly 65 ezer embernek jutott így üdülési csekk, ez az idén várhatóan 70 ezer lesz. Pályázhatnak a nyugdíjasok, ha az ellátásuk nem éri el a havi 70 ezer forintot. Két gyermekkel is lehet pályázat alapján csekkhez jutni, ha az egyik eltartó havi bruttó jövedelme nem éri el a 100 ezer forintot. Tanulóik részére pályázhatnak a szakiskolák, s külön keretet vehetnek igénybe a fogyatékkal élők is. A rászoruló felnőttek 40 ezer forint értékű csekket kaphatnak 15 ezres önrész mellett, a gyermekeknél ez a mérték 20 ezer és 5 ezer forint. A pályázat a keret kimerüléséig nyerhet.

2. Wellness Hotel Kalocsa

3. Tiszakécskei Termálfürdő

4. Akasztói Horgászpark és Halászcsárda

5. Három Gúnár Hotel Kecskemét -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!