Gazdaság

2009.01.30. 12:51

Az adóforintok még jönnek

Egyelőre még nem érezni a válságot a helyi iparűzési adófizetési hajlandóságban. Kedvezményeket kérők azonban mindig is voltak.

PN

A válság időszakában a cégeknek, vállalkozóknak még jobban meg kell gondolniuk, hogy mire, mennyi pénzt adnak ki. Az egyik tétel, aminek kifizetését nehéz időkben húzni-halasztani szokták, az a helyi iparűzési adó.

- Kecskeméten eddig is előfordult, hogy a vállalkozások halasztást vagy részletfizetést kértek az iparűzési adóra - mondta el Bartosné dr. Bátor Mária, a polgármesteri hivatal adó osztályának vezetője. - Erre a törvény lehetőséget ad. Mi főként a részletfizetési kedvezménybe egyezünk bele, de csak az adott adóéven belül. A halasztást nagyon ritkán engedélyezzük, és csak komoly, megbízható cégek esetében. A kedvezményeket kérők száma általában igen alacsony. Évente nagyjából harminc-negyven ilyen eset fordul elő, az összeg pedig összesen sem haladja meg az ötvenmillió forintot. Ez igen csekély, ha figyelembe vesszük, hogy tavaly a városban 9098 iparűzési adóra fizetett cég, vállalkozó volt, és tőlük összesen mintegy 5,4 milliárd forint folyt be. Elképzelhető, hogy idén többen kérnek majd kedvezményt, de ezt egyelőre nem tudjuk megjósolni.

Kiskőrösön a helyi iparűzési adóbevételek alakulása egyelőre független a gazdasági visszaeséstől. December 31-ig ugyanis 422 millió forint folyt be ilyen címen, ami 120 millióval több lett a tervezettnél – mondta el Turáné Török Ágnes, az adócsoport vezetője. Ennek oka, hogy az előző esztendőben több kedvezmény is megszűnt, s a 2007-re esedékes adójukat is többen csak 2008. januárjában fizették be 2007. december 20. helyett. A vállalkozók bevétele is több lett az eredetileg számítottnál.
A kiugróan jó év miatt az idei költségvetés előkészítésében csupán 395 millióval számolnak. Ez 6,4 százalékos csökkenés, amiből mintegy 2 százalékot becsülnek a visszaesés rovására. Több konkrétumot egyelőre nem lehet látni – hangsúlyozta Turáné Török Ágnes. A vállalkozók eddig is kérhettek fizetési kedvezményt, amit általában meg is kaptak, de csak az adóéven belül, vagyis december 20-ig. A kérelmekben egyelőre nem látnak olyan változást, amit a recesszióval kellene magyarázni.
Ladánybenén a jelek szerint főleg a fuvarozó cégek jövedelmét rövidítette meg a gazdasági válság. Elsősorban ők kértek adófizetésben könnyítést az önkormányzattól. Néhány vállalkozóról van szó, ők adó-átcsoportosítást, részletfizetést kaptak - tájékoztatott Kardos Attila polgármester. 

Az ágasegyházi faluházán nem járt mostanában olyan vállalkozó, akinek nagy gondjai támadtak volna az adófizetéssel. Igaz, náluk tavaly 1,4 százalék volt az iparűzési adó, ami sok településen a 2 százalékos plafonon jár. Idén azonban már többet, 1,6 százalékot kell az ágasi cégeknek leróni - tudtuk meg Ádám Józsefné polgármestertől.

Tasson nem az iparűzési adóval, hanem elsősorban a magánszemélyek adójának behajtásával támad gondja a falunak. De ez így volt régen is. Cég nem kért halasztást. Idén az üdülőövezetben  12 ezer helyett 15 ezer forint kommunális adót állapított meg a képviselő-testület - tájékoztatott Csík Józsefné polgármester.

Kecskeméten idén már csak 1,8 százalék az adó

A törvény a helyi iparűzési adó felső határát két százalékban szabja meg. A városok általában a maximumot vetik ki. Kecskemét tavaly a megyeszékhelyek közül elsőként lépte meg azt, hogy az iparűzési adót 1,9 százalékra csökkentette, és évente további 0,1 százalékkal csökkenti, egészen 1,6 százalékig. Idén tehát a hírös városban 1,8 százalékot kell fizetniük a vállalkozásoknak.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!