Gazdaság

2008.10.14. 08:33

A válság ellenére gőzerővel halad a Mercedes-gyár előkészítése

Módosulhatnak-e a Mercedes kecskeméti beruházási tervei? A világ pénzintézeteit és tőzsdéit megrengető válság, s az ennek nyomán vélhetően kibontakozó gazdasági nehézségek ugyanis számos autógyárnál hoztak váratlan intézkedéseket.

B. F. I.

Érdeklődésünkre Szemereyné Pataky Klaudia, a beruházás előkészítéséért felelős kecskeméti alpolgármester elmondta: semmi jele nem látszik annak, hogy változás lenne a Mercedes terveiben. A cég meghozta azt a stratégiai döntés, hogy Kecskeméten épít gyárat, az előkészítő munka folyamatát pedig egyáltalán nem befolyásolták a pénzügyi válságról szóló hírek. A tervezés tehát gőzerővel halad.

Az ügyet két szempontból lehet vizsgálni. Egyfelől kérdéses a személygépjármű-piac várható alakulása, hiszen a gépkocsik iránti kereslet csökkenése valóban hatással lehet az autógyárakra. A Mercedes azonban éppen a várható igényeknek megfelelő, a korábbiakban megszokotthoz képest kisebb kategóriájú termékek kecskeméti gyártását tervezi, piaci pozíciói tehát stabilnak látszanak válságosabb időkre is.

A másik a beruházáshoz szükséges összeg előteremtése, ami valóban függhet az időszerű pénzpiaci viszonyoktól. Ha utóbbiban mutatkozik probléma, az legfeljebb csúsztathatja a kivitelezést. A Mercedes viszont stabilan áll a tőzsdéken is. Szemereyné Pataki Klaudia – mint elmondta – rendszeresen figyeli a Mercedes részvények tőzsdei alakulását, s az utóbbi napokban, amikor egyes cégek árfolyama 30-40 százalékkal is csökkent, a tőzsdeindexek pedig hatalmasat zuhantak, a Mercedes csupán 3 százalékot esett. A városházán tehát nincs komoly aggodalom a jövőt illetően.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!