Gazdaság

2008.08.21. 09:44

Igazságtalan rendelet - Üres a ház, mégis jön a számla

Miért kell évekig alapdíjat fizetnie annak, aki nem is használja a gázt? - Ezt a kérdést sokan felteszik magukban.

T. V.

Egyik olvasónk, Tóth Ferenc, a következő panaszt juttatta el hozzánk:
- Évek óta bennem van ez a felháborító igazságtalanság. Előre leszögezem: nem tudom, hogy a törvények rosszak-e, vagy csak az Égáz-Dégáz Zrt., mint gázszolgáltató él vissza monopol helyzetével! Kecskeméten lakom, egy közös házban van két lakás, az egyik az enyém, a másik a nővéremé. Mindkettőnknek külön gázmérője van. A gondot a nővérem számlái okozzák, mivel ő soha nem lakott a lakásban - ez harminc évre visszamenőleg érvényes - és soha nem vette igénybe a gázszolgáltatást.

A szolgáltató ennek ellenére valamilyen jogcímen (alapdíj) sok éve küldi erre a címre a számlákat. Ezeket én fizetem, ami évi 6668 forint - a semmiért. Utánanéztem, hogyan lehet szerződést bontani a szolgáltatóval. Mint kiderült, ebben az esetben természetesen leszerelik a gázmérőt, amit később csak új bekötési terv és igen drága tortúra után lehet ismét visszaköttetni. Ezt az utólagos tortúrát nem szeretném majd végig járni, mivel nekem is vannak gyerekeim, és előbb-utóbb a lakást szeretném átvenni a nővéremtől. Jó lenne, ha végre valaki felemelné a szavát az ilyen nyilvánvaló igazságtalanság ellen.

Az alapdíj jogosságát sokan, sokféle szolgáltatás kapcsán megkérdőjelezik. A konkrét ügyben megkerestük a Égáz-Dégázt, ahol Balla Eleonóra kommunikációs vezetőtől megtudtuk: a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM)  96/2006-os rendelete értelmében minden olyan ügyfél, akinek óránkénti 20 köbméter névleges teljesítményű gázmérője van, az köteles közüzemi alapdíjat fizetni.
Az alapdíj mértékét is rendeletben rögzítik. Ez jelenleg évi 5556 forint, amire még rájön 20 százalék áfa.

A közüzemi alapdíjat valóban csak abban az esetben nem kell megfizetni, ha a fogyasztó - tehát az ügyfél - saját kérésére (időlegesen) szünetelteti a gázszolgáltatást. A szüneteltetés pedig a gázmérő berendezés leszerelésével történik.

A visszaszerelés költségei magasabbak, mint az éves alapdíj

Tény: amennyiben a szüneteltetés tovább tart mint hat hónap, akkor a visszakötésnek egyéb járulékos költségei is adódnak (például nyomáspróba). Így a költségek a leszerelés miatt jelentősebbek lesznek, mint az éves alapdíj összege.

Miként határozza meg a rendelet a közüzemi alapdíj fogalmát?
Közüzemi alapdíj: az a - szerződéses időszakra vonatkozó - díj, melyet a 20 m3/h-nál kisebb névleges teljesítményű gázmérővel rendelkező fogyasztó (Ft/év), valamint a 20-100 m3/h közötti névleges (össz-)teljesítményű mérővel rendelkező fogyasztó (Ft/m3/h/év) a - jogszabályban előírt ellátási kötelezettségen alapuló - szolgáltatás rendelkezésre állásáért a szerződési időszakra vonatkozóan fizet (fajtái: háztartási és nem háztartási alapdíj); (96/2006 GKM rendelet 2 § (1) i. pontja)

Tény: amennyiben a szüneteltetés tovább tart mint hat hónap, akkor a visszakötésnek egyéb járulékos költségei is adódnak (például nyomáspróba). Így a költségek a leszerelés miatt jelentősebbek lesznek, mint az éves alapdíj összege. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!