Gazdaság

2008.05.16. 10:47

Baja baja: vajon az Újbor fesztivállal sikerült becsábítani a turistákat?

Bajai vállalkozók ültek össze a városházán a Borbíró-teremben, hogy egyeztessenek a turizmus fellendítéséről. Önkritikában és ötletekben sem volt hiány a fórumon.

Géczy Zsolt

Sümegi József gazda, a Magyar Borakadémia soros elnöke úgy vélte, jó irányba halad a város. Arra hívta fel a figyelmet, hogy csak akkor érkeznek ide jó szívvel turisták, ha vidám, mosolygós emberek fogadják őket. - Csak minőséget lehet eladni. Tudjuk garantálni? Madeirán voltam nemrég, ott csak kő, bor meg némi olaj van. Az egész város az idegenforgalomból él, áradt a lakókból a segíteni akarás.
Vagy nézzük Rómát, ahol tíz vendéglő terasza kínálja magát a főtéren. Van mit tanulni. És rendezettebb városra van szükség. Két-három vállalkozó egy-egy teret védnöksége alá vonhatna.
Amint törik egy pad, vagy kitépnek egy virágot, azonnal pótolnák. Én például vállalnám a Bácska teret, valakikkel közösen.
Ami a bort illeti, tavaly a Véndió mellett remek kezdeményezés volt a kétnapos ünnep. Idén bővíthetnénk egy hétre Baja Újbor Fesztivál néven. Ilyen még úgy sincs az országban. Összefoglalva: törekedjünk arra, hogy  jól érezzék magukat itt a látogatók, s legyen miért visszatérniük.

Halmosi Zoltán, a Duna Szálló tulajdonosa szerint gazdátlan a turizmus területe ma Baján. - A város dolga a kedvező vállalkozói környezet, a tiszta, megfelelő közbiztonságú város megteremtése. Tegye vonzóvá Baját a vezetés, a vállalkozók pedig kínáljanak megfelelő programokat, szolgálják ki a turistákat.  Ami a továbblépést illeti, egyértelműen a termálfürdő lehet a kitörési pont. Márha találnak ilyen vizet a környéken - fejtette ki hozzászólásában. Kohl János és fia, a Veránka-szigeten lévő megyei önkormányzati üdülő vezetői a közeli falvak bevonását kezdeményezték. - A Sió-toroktól a Kádár-szigetig tartó övezetben érdemes gondolkodni. Lehetne ez kiemelt üdülőövezet, mely jelentős előnyökkel jár. Hiba lenne lemondani Szeremle, Érsekcsanád vagy akár Dunafalva érétkeiről - vélték mindketten.

Révfy Zoltán polgármester a Baja Vízi Kapuja című pályázatról is szólt. - Három pillére van az anyagnak. Fogadni tudjuk a Dunán érkező nagy személyszállító hajókat. Változtatni szeretnének a megszokott programokom. Kikötnének Baján, ehhez dokk kell, továbbá a kajak-kenu házat átalakítanánk fogadóképes bázissá. Továbbá a Sugó-parton, a csúszda helyén vízieszköz kölcsönző létesülhet, míg a túlsó parton, a Kalap vendéglő mellett a vízi turizmust kiszolgáló épületet húznánk fel.
Sajnos, a Kalap üzemeltetésére egyetlen vállalkozó sem akadt, eladni pedig nem szeretnénk - tájékoztatta a résztvevőket a polgármester.

- Termálvíz-ügyben folyik a közbeszerzési eljárás. Első alkalommal 175 milliós ajánlat érkezett, ezt elfogadhatatlannak tartottuk. Ezért ismét kiírtuk. Valószínűleg van ilyen jellegű víz Baja közvetlen közelében. Egyébként Baja két legnagyobb hibája jelenleg az elégtelen szállodai kapacitás és az ágazatban érintettek összefogásának hiánya. Ez utóbbi orvosolható, a csíra ezen az ülésen kialakulhat - mondta Révfy Zoltán.

Ezek is érdekelhetik