Gazdaság

2008.03.18. 15:08

Szent Istvántól az Audiig

Több mint egy évezrede annak, hogy jó kapcsolatokat ápolunk a bajorokkal. A történet még Szent István királyig megy vissza, aki dél-német területről nősült annak idején. Ma nem kellenek uralkodói kapcsolatok ahhoz, hogy a két nép kapcsolatokat építsen ki egymással, a napi gazdasági érdekek ezer szállal fűzik össze a bajorokat a magyarokkal.

Barta Zsolt

Ennek a jegyében tartottak ma délelőtt gazdasági tájékoztatót a kereskedelmi kamara kecskeméti székházában.
Esz Anna müncheni kereskedelmi konzul megyei üzletemberek előtt arról beszélt, hogy a déli tartomány ma Németország talán leggyorsabban fejlődő térsége.  Az elmúlt 10 évben 30 százalékkal nőtt Bajorország GDP-je, miközben Németországé csak 16 százalékkal. Gépipari nagyhatalom Európán belül is, az Audi a BMW központja itt található. (Az Audi ma Magyarország exportjának a tizedét adja.)

Exporttermékeik közül a legfontosabbak a gépjárművek, elektrotechnikai gyártmányok, valamint vegyi és gyógyszeripari termékek. Ezek azok a területek, ahol van keresni valónk mondta a diplomata.

Ma csaknem ötmilliárd eurónyi árut exportálunk oda, míg onnan 4,68 milliárdért vásárolunk. Nagy László Nürnbergben dolgozó ügyvéd is megerősítette Esz Anna gondolatait. Majd elmondta, hogy Németországban az idén jelentős adócsökkentést hajtottak végre ösztönözve így a vállalkozásokat új beruházásokra. Azt tanácsolta a résztvevőknek, hogy amennyiben kinti piacokra kívánnak betörni, akkor alapítsanak leányvállalatokat. A kinti vállalkozók ugyanis nagyobb bizalommal tekintenek egy olyan cégre, melyet kint bejegyeztek, mint egy olyanra, amelyet a bajor hatóságok esetleg nem tudnak ellenőrizni.

Címkék#gazdaság
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!