2011.02.28. 00:00
Mitől magyar a magyar konyha?
Fiú bloggereink nekiálltak: ma Mackós Miksa (lánykori neve még mindig Dzsafi) jóvoltából megnézzük, hogy mitől magyar a magyar konyha…
Dzsafi szerint…
Hát, kérem nem a körömpörkölttel dúsított velős pacaltól, és nem az olyan töltött káposztától, melybe az obligát húsokon és gombócon kívül még egy kövér kappan s egynémely hurkaféle is kerül. Ilyesféle merényleteket el lehet követni az emberi gyomor ellen egyszer-egyszer, de huzamosabb alkalmazása biztosan emésztőrendszeri katasztrófához vezet.
Mitől mayar a magyar?
Inkább nézzük meg, melyek azok a jellemzők, amik konyhánk nemzeti jellegét adják. Tusor András Gasztronómia c. művében az alábbi felsorolást közli:
• a sertészsír, a vöröshagyma és a fűszerpaprika együttes használata
• a sertéshús és sertészsír domináns alkalmazása
• a tejföl nagymértékű felhasználása
• sajátos ételkészítési módok (pörköltalap készítés, pirítva párolás, rántással sűrítés)
• sajátos fűszerezési eljárások
• magas szénhidráttartalmú köretek és főzelékek fogyasztása
A sertészsír használata a magyar konyha egyik jellegzetessége. A sertészsírt nálunk a szalonna kiolvasztásával, míg más népeknél préseléssel nyerik. A kiolvasztással nyert zsír aromája különleges ízt és jelleget ad ételeinknek, és hát kenyérre kenve is nagyon finom.
Mindmegette.hu A magyar konyha jellegzetessége a fűszerpaprika -->