2011.02.04. 00:00
A citrom és kishúga, a lime
Elképzelhetetlen nélküle a hűs limonádé, a legtöbb süteményt csodás illattal ajándékozza meg kedvenc gyümölcsünk a citrom.
Vegyünk citromot!
Ha lehet, inkább élénk színű, sárgás héjú citromot vegyünk, a zöld héjú feltehetőleg savasabb és kevesebb levet tartalmaz. Foltmentes, nem ráncos, kemény példányokat válasszunk. A legtöbb lé általában a vékonyabb héjú citromokban található. Felhasználás előtt feltétlenül alaposan mossuk meg! Szobahőmérsékleten néhány napig tárolható, hűtőben jóval tovább bírja.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Citrom és lime
[/caption]
Citrom a konyhában
A citrom felhasználása igen sokrétű. Egyrészt felhasználható a leve, másrészt a héja is remek, illóolajokban gazdag alapanyag.
A citromot használhatjuk levesek savanyításához, gyümölcslevesek ízesítéséhez, húsok pácolásához, köretekhez és salátaöntetekhez is. Desszerteknél legtöbb esetben a gyümölcs héját használjuk, főleg tészták illatosításához, de a levét is felhasználjuk néhány süteményhez és krémhez.