2010.08.18. 00:00
Kopasz barack, őszibarack, sárgabarack
Az illatos, csorgó levű, mézédes, rostos finomságokkal nem lehet betelni. S hogy ragacsosak leszünk tőlük? Ki bánja? Hisz ez jelzi, hogy édes, érett, lédús gyümölccsel van tele a markunk.
Mindhárom gyümölcs egyaránt egészséges, vitaminokban és tápanyagokban gazdag, rostos - és alacsony kalóriatartalommal bír. Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk őket, de kiváló leveseket, szószokat, salátákat, édességeket vagy akár befőtteket is készíthetünk belőlük.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Sárgabarack lekvárnak szuper, de bárányhúshoz is kitűnő
[/caption]
A sárgabarack különleges gyümölcs. Nem pusztán betegségmegelőző hatása és édes íze miatt, hanem azért, mert ez az egyetlen csonthéjas gyümölcsünk, amelynek magjában rejlő - a mandulához hasonló-, puha, fehér belsejét is megehetjük vagy befőttekbe tehetjük.
Héja bársonyos tapintású, színe meleg napsárga. A gyümölcs húsa krémesen rostos, jó esetben mézédes, gyümölcslé-tartalma azonban közel sem olyan magas, mint rokonai esetében.
A Kínából származó növény a történészek szerint a törökök közvetítésével jutott el hazánkba.
A kajszibarack valódi kincs. 100 gramm energiaértéke mindössze 50 kcal, és rendkívül gazdag A-, B1-, B2- és C-vitaminban, kalciumban, foszforban, nátriumban és káliumban. Ezek szerint már napi 10 dkg sárgabarack elfogyasztása fedezi a napi A-vitamin igényünket, nem beszélve a szervezetünk számára fontos béta-karotinról, ami a bőr barnulásához - különösen nyáron - elengedhetetlen.