Gasztronómia

2010.08.21. 10:11

Dolce vita a „csizma peremén”

Az Adriai-tenger két partja annyira elüt egymástól, mintha két külön világ lenne. Az is. Dalmáciában vadregényes sziklák szabdaljáka partot, Olaszországban viszont finom homokos part és sekély víz csábítja a fürdőzni vágyókat.

Nana.hu

Az olasz Adria 230 kilométeres, csaknem egybefüggő strandot jelent Lignanótól egészen Riminiig. Mi, magyarok inkább a hozzánk közelebbi településeket részesítjük előnyben. Akármiért is döntünk így, jól tesszük, mert mindegyik üdülőhelyről könnyen megközelíthetők a műemlékekben gazdag középkori városok: Mestre, Padova, Rovigo és mindenekelőtt Európa legnagyobb csodája, Velence.

Az egyik legfestőibb fekvésű település Bibione. A hozzánk legközelebb eső kedvelt üdülőhely homokos strandja mögött széles sávban illatozó mediterrán fenyőerdő húzódik. A szomszédos Caorle tipikus halászfalu, amely a római korban tengeri kikötőül szolgált. Történelmének jelentőségét a csaknem ezeréves katedrálisa mutatja, jellegzetes, henger alakú harangtoronyával.


A városmagtól keletre és nyugatra húzódik az üdülőtelep. Velence fejlődésében is jelentős szerepet játszott a ma kisvárosnak számító Eraclea. A Herakleia név már egy 640-ben keltezett pápai iratban is szerepel. Az ókori Meldissát a perzsák felett győzelmet arató bizánci császár, Herakleiosz tiszteletére nevezték át. A város egykor a legnagyobb kikötő volt a Piave torkolatánál, és valódi hidat képezett Kelet és Nyugat között. Nem véletlenül nevezik mai is Velence bölcsőjének.

A mediterrán fenyvesek között épült villák és apartmanok a várostól 3 kilométerre délre, a part közelében találhatók. Jesolótól délre húzódik az északi part leghosszabb strandja, a 16 kilométeres Lido di Jesolo. Évtizedek óta a legnépszerűbb üdülőhely, hiszen kínálatában minden kategória, a kemping és a négycsillagos szálloda is megtalálható. Esténként fel-alá hullámzik a tömeg az üzletekkel és éttermekkel, fagylaltozókkal zsúfolt sétányon, ahol az utcai pultokon a kisebb pénzű turisták is találnak vásárolni valót.

A szomszédos település, a lovacskáról elnevezett Cavallino a lakókocsikkal s nagyobb sátrakkal érkezők paradicsoma, itt elegendő hely áll a rendelkezésükre. A velencei lagúna déli végén épült Chioggia, a környék legnagyobb halászkikötője. A „kis Velencének” becézett, szigetre épült városkát műemlékei, elsősorban templomai és a kormányzó palotája miatt érdemes felkeresni.

A tengerparti üdülőhelyekről naponta több buszjárat indul a velencei lagúnát védő északi félszigeten található Punta Sabbioniba, ahonnan komp jár Velencébe. Akárhányszor járt valaki Európa szalonjában – ahogy Napóleon nevezte –, a cölöpökre épült Velence a vízről megközelítve az igazi. Punta Sabbioniból indulnak hajójáratok a kisebb szigetekre is, az üvegművesség fellegvárába, Muranóba, a vidám, színes halászkikötőbe, Buranóba, és a csipkekészítők városába, Torcellóba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!