2010.07.24. 00:00
Sárgadinnye, az egészséges desszert
Illatos, csábító formájú gyümölcs, a globalizációnak köszönhetően lassan egész évben az asztalunkra kerül, mégis igazi szezonja a nyár.
Az Ázsiából származó gyümölcsöt már az egyiptomiak is ették, majd ezt a sort folytatták a görögök, és természetesen a rómaiak asztaláról sem hiányozhatott a sárgadinnye.
A római birodalom bukása után az arabok kezdtek foglalkozni termesztésével és nemesítésével. Az édesebb, nemesített hibridek a 16. században vették be Európát. Errefelé a mérsékelt klíma miatt üvegházféleségekben vagy speciálisan kialakított gödrökben termesztették a dinnyét.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Igazi nyári csemege a dinnyesaláta
[/caption]
Amerikába Kolumbusz Kristóffal került a dinnye, 1494-ben, méghozzá azért, mert a dinnye a napi fejadag részét képezte, hogy a legénység ne kapjon skorbutot. A 17. században hódította meg a dinnye Afrikát és Ausztráliát.
Dinnyefajtákról, tárolásról, dinnyelevesről, dinnyefagyiról cikkünkben olvashattok >>>