2010.07.31. 00:00
Camembert, avagy sajt szmokingban
A camembert történetében fontos szerepet játszott Marie Harel, egy normandiai paraszt gazda felesége. 1790 körül először ő szállított a piacra egyenletes minőségű sajtot. Ennek alapján - bár nem bizonyos - őt tartják a camembert feltalálójának. A camembert eredetéről az igazságot valószínűleg sosem fogjuk megtudni.
Camembert-kisokos
Ma a camembert világszerte ismert és kedvelt sajt. Ezt két dolog tette lehetővé: az egyik a faforgácsos csomagolás, ezzel nyerte el végleges formáját, és ez tette lehetővé, hogy messzire is tudják szállítani a sajtot anélkül, hogy kárt szenvedne. A második nagy lépés a ma már világszerte elterjedt fehérpenész (Penicillium candidum), amit azóta már rengeteg helyen készítenek.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Camembert baconben cukkinivel! Isteni!
[/caption]
Ha hőkezelés nélkül kínáljuk a menü sor végén vagy borozgatás mellé, akkor jó, ha a sajtféléket szobahőmérsékleten tálaljuk érettségük szerint, az óra mutató irányával megegyezően. Ugyanis ha egy érett kékpenészes sajttal kezdünk, és aztán kanyarodunk vissza a fehér herceghez (Weisser Prinz, Ausztriában készítik juhtejből, zsírtartalma 50%, aromája enyhe, de jellegzetes), akkor már nem biztos, hogy 100%-ig élvezhető az ízek harmóniája.
Zsolt sajtos receptjei a Mindmegettén